Samferdselsminister Torild Skogsholms uttalelser i gårsdagens BT om at hun er skremt over at bybanen henger i en tynn tråd, skaper reaksjoner i Høyre. Skogsholm uttaler også at Bergen ikke kan forvente mer penger om man bygger parkeringshus på Festplassen, eller på andre måter legger til rette for mer bilbruk i sentrum.

Høyres byrådslederkandidat i Bergen, Monica Mæland, går til valg med lovnader om å legge tilbake asfalten på Festplassen og åpne den for parkering inntil Klostergarasjen står ferdig i 2005. Hun vil også åpne kollektivfeltet i Lars Hilles gate og Christies gate for vanlig trafikk.

Venstres listetopp i Bergen, Hans-Carl Tveit, er rasende på Høyre.

— Venstre er provosert over Høyres opptreden i Bergen. De løper fra Bergensprogrammet og rett i armene på Frp. Resultatet kan bli mørkeblå asfaltering, eksos-tåkelegging og kulturvandalisme, uttaler Tveit.

- Alle skal roe seg litt ned

Nå kan det se ut som om kranglingen mellom Høyre og Venstre i Bergen har flyttet seg opp på nasjonalt nivå. For regjeringskameratene Høyre og Venstre betyr det splittelse.

Høyres parlamentariske leder, Oddvard Nilsen, reagerer på fremstillingen fra samferdselsministeren i BT.

— Nå er det på tide å få plassert denne saken der den hører hjemme. Alle skal roe seg litt ned. Det er blitt en voldsom diskusjon om hvilken type kollektivtrafikk man ønsker, sier Nilsen.

— Det som inngår i Bergensprogrammet, er en del veiprosjekter og en kollektiv satsing. I proporsjonene står det at man kan komme tilbake til prosjektene etter hvert. Hvorvidt kollektivtrafikken skal gå på skinner eller hjul - det har Stortinget ikke tatt stilling til, sier Nilsen.

— Det er feil å fremstille det som at hvis bybanen går ut, faller hele Bergensprogrammet, mener han.

Solberg tok saken

BT er kjent med at kommunalminister Erna Solberg fra Høyre tok opp saken med Skogsholm etter reportasjen i BT i går.

Nilsen avviser at det er uenighet i regjeringen.

— Nei, jeg tror ikke det er uenighet i regjeringen om dette, sier Høyres parlamentariske leder.

— Hva synes du om uttalelsene fra Skogsholm?

— Jeg vil ikke kommentere uttalelsene fra Skogsholm. Men det vi må få satt på plass, er at kollektivsatsingen skal være i Bergensprogrammet, sier Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen.