For 18. år på rad ble russen samlet i Grieghallen for å høre historiene til trafikkofre— og pårørende i regi av Norsk Luftambulanse.

Det ferskeste historen var det Christian André Silde Hjellestad (19) fra Olsvik som fortalte. Han kjøpte seg sin første bil i januar - en Alfa Romeo, 2002-modell til 140.000 kroner.

Selv om han ennå ikke hadde fått førerkortet, tok han bilen med på påskeferie med noen kamerater i Ulvik. Med en av sine beste venner som passasjer, mistet han kontrollen og havnet på fjorden.

— Jeg kjørte uten sertifikat. Jeg skulle egentlig hatt oppkjøring lørdag. Men nå får jeg ikke lappen med det første, og jeg har gjelp opp til ørene og en stor forsikringssak på meg. Men det er ikke så viktig. Jeg var heldig som overlevde og ikke drepte en god venn, fortalte han til de over 1000 fremmøtte.

Kristin Hatten (23) fra Knarvik fortalte sin historie for andre år på rad.

I ti minutter snakket hun om den siste uken sammen med sin samboer Bjørn Gjerde.

- Snakket om å få barn

En tirsdag i juni i 2005 omkom han i en trafikkulykke i Straumeveien.

Fredagen før hadde paret vært på nabofest, før de hadde tilbrakt helgen på familiehytten.

— Bjørn var og fisket nesten hele helgen. Mandagen etter vi var kommet hjem hadde vi en prat sammen. Vi snakket om at vi ville få barn sammen.

Dagen etter gikk det galt.

— Jeg skulle besøke mine foreldre, og snakket med ham på telefonen. Det siste han sa var at han elsket meg. Jeg lovet å ringe ham etter «Frustrerte fruer», men han tok ikke telefonen. Jeg ble bekymret, for han pleide alltid å ta dem. Litt senere ble min mor oppringt. Jeg rev telefonen ut av hendene på henne. Det var en som fortalte at Bjørn hadde omkommet, sa Kristin.

164 km/t i 70-sonen

Så fortalte hun om de neste dagene. Om liket som så ut som det skulle våkne når som helst, men som bare ble kaldere og kaldere, og om hvordan det var å stå alene i parets leilighet å stryke skjorten som samboeren skulle ha på seg i kisten.

Uten en lapp. Uten en tåre. Uten et kremt.

Så fortalte hun om dødsårsaken:

— Bjørn hadde vært passasjer i en bil som kjørte i 164 km/t i 70-sonen. Her er min bønn til dere: Vær så snill: Å kjøre fort er noe av det mest egoistiske som finnes. Det kan gå utover hvem som helst.

14 måneder fra Bryggen til Åsane

1991-russen Marius Loftheim fortalte også sin historie. Han ble lam fra livet og ned bare få år etter at han hadde vært vitne til et tilsvarende opplegg i Grieghallen.

— Jeg følte meg som kongen på haugen. Og tenkte triste greier, men det kommer nok ikke å skje meg. Som dere ser, tok jeg feil, sa han, sittende i sin motoriserte rullestol.

— Jeg skulle bare kjøre fra Bryggen til Åsane. Jeg tenkte det var en kjapp tur, men det tok meg 14 måneder før jeg kom meg hjem igjen. Nå trenger jeg hjelp til alt. Selv å klø meg i hodet, fortalte han.

Kjørte uten hjelm

Vigdis Jensen fortalte sønnen om sønnen Svein Jensen. 20-åringen omkon da han skulle vise den frem sin nye motorsykkel for en vennegjeng for to år siden. Svein kjørte uten hjelm.

— Lynet slo ned i oss som familie. Alle sier «livet går videre,» men dagene er ikke de samme lenger, sa hun.

Bak henne viste storskjerme utsnitt av en tekstmelding Vigdis hadde mottatt av sønnen like før han døde.

Hei mammaen min.

Er kjempe glad i deg.

Klem

Skremt av historiene

Langhaugen-eleven Alexander Steinsbu (18) var lettere rystet da han tuslet ut av Grieghallen.

— Det var litt skremmende og veldig trist å høre disse historiene. Det er ekkelt å tenke på at noe liknende skal kunne skje med oss. Men jeg tror et tiltak som dette kan påvirke måten vi kjører på, sier han.

Kjæresten Oda Skibenes (18) har selv opplevd å være passasjer i en bil som kjørte vel fort.

— Jeg ble veldig redd.

— Ba du sjåføren dempe farten?

— Nei. Jeg bare holdt meg fast, sier hun.