Det er konklusjonen til Christina Brudvik. Hun har registrert alle som er blitt behandlet på Bergen legevakt fra september i fjor til september i år etter ha blitt skadet på sparkesykkel eller løperhjul.

Studien er gjengitt i siste nummer av Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Brudvik, som er førsteamanuensis ved Institutt for kirurgiske fag ved Universitetet i Bergen, har i alt registrert 62 pasienter som kom til Legevakten med skader etter å ha brukt løperhjul. De fleste skadene skyldtes fall enten i nedoverbakke, ved bremsing eller på grunn av ujevnheter i underlaget. Nesten halvparten hadde bruddskader.

— Ingen av de vi fikk inn, var alvorlig skadet, men tre av pasientene måtte behandles på sykehus for kompliserte bruddskader. En hadde pådratt seg hjernerystelse. De fleste som ble skadet var barn. Men vi registrerte også voksne med skader. I utvalget er det tre kvinner over 40 år som ble skadet på sparkesykkel, sier hun.

Brudvik presiserer at utenlandske studier viser at skader på sparkesykkel har gitt alvorlige hodeskader. Da oftest ved bruk i trafikken.

— Det er nok en del som faller for fristelsen å bruke sparkesykkel i kjørebanen fordi underlaget ofte er jevnere der enn på fortauet. Men dette fraråder jeg på det sterkeste, sier Brudvik

Hun anbefaler derfor at barna tar på sykkelhjelm og håndleddsbeskyttere når de sparker i vei på løperhjulet.

— Dessuten bør de utstyre løperhjulet en med reflekser og gjerne også montere et lys på den slik at de ser foran seg og også blir sett av andre medtrafikanter nå i mørketiden. Og helst bør løperhjulet stå inne på denne årstiden, mener Brudvik.