Klokken 14.00 stoppet tungtransporten opp i minst seks av Norges fylker. Det var Norges Lastebileier-Forbund i Hordaland som tok initiativ til markeringen, etter at Dave Gardien (47) og datteren Anja (10) omkom i en voldsom ulykke ved beryktede Ådland bru på Stord i slutten av februar. Årsaken til ulykken var svært glatt veibane.

REDD: - Jeg kjenner mange kolleger som har vært i ulykker. Flere av dem har sluttet, sier yrkessjåfør Morten Herdlevær.
Ørjan Deisz

Morten Herdlevær er en av sjåførene som deltok. Han parkerte lastebilen sin langs Fjøsangerveien.

— Det er viktig å markere vårt burdskap om at norsk veistandard er altfor dårlig, og da spesielt på vinterhalvåret, sier Herdlevær.

Etter aksjonen ble kjent, har flere andre fylker kastet seg med: Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Rogaland og begge Trøndelags-fylkene.

Kolleger i ulykker

Herdlevær og kollegene i Bring diskuterer ofte samferdelspolitikk.

— Det er vi jo som opplever konsekvensene av den, gjennom disse tragiske hendelsene rundt om, sier han.

Yrkessjåføren kjenner flere kolleger som har vært involvert i alvorlige ulykker.

— Det er en bestemt frykt vi kjenner i kroppen når vi ferdes på norske vinterveier. Flere yrkessjåfører slutter fordi de har vært i en ulykke eller fordi de er redd for å havne i én, sier Herdlevær.

Rørt over støtten

Dave Gardien og hans datter blir gravlagt i hjemlandet Nederland samtidig som tungtrafikken stopper. Anjas mor og Davids ekskone, Sabine Gardien, er rørt over engasjementet, ifølge Kenneth Monsen.

OMKOM: Dave Gardien og datteren Anja Gardien.
PRIVAT

Han var Davids kollega og har holdt tett kontakt med de pårørende i Nederland etter ulykken. Han reiser også ned til begravelsen.

— Jeg snakket med henne i går og fortalte om aksjonen i Norge. Hun synes det var rørende og veldig flott at folk bryr seg, sier Monsen.

Fylkesleder Jan-Ove Halsøy i Hordaland retter knallhard kritikk mot Statens vegvesen.

— Elendig og manglende vintervedlikehold av veier denne vinteren har krevd menneskeliv. Mange menneskeliv, sier han.

Blir syke av veiene

— Punktmarkeringen er i respekt og sympati for alle som har mistet livet eller har blitt skadet i vinter. Det er et stadig voksende problem at norske landeveier ikke blir vintervedlikeholdt slik alle trafikanter forventer og krever, sier Halsøy.

Han hevder at de dårlige veiene er en stor psykisk belastning for medlemmene. Forbundet har cirka 200 medlemsbedrifter i Hordaland og 100 i Sogn og Fjordane.

STANSET: Bilene fra BCT stoppet opp kl. 14.00 for å protestere mot standarden på norske veier.
STIAN THORKILDSEN
STANSET: Flere biler hadde stoppet på Sjølinjen.
ØRJAN DEISZ
STANSET: Hop Transport.
ØRJAN DEISZ