Det er den dystre konklusjonen etter byrådets møte i formiddag.

— Denne mandagen har vi hatt sambruksfelt tre steder, to ekspressbussruter og redusert parkering. Likevel er det flere biler som har kjørt i morgenrushet i dag sammenlignet med forrige mandag, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad.

Byrådet vil kalle inn representanter fra fylkeskommunen, politiet og Statens vegvesen til et møte i morgen.

— Vi vurderer å iverksette enda strengere tiltak, sier han.

Frykter torsdag og fredag

Byrådet har i dag innført to nye tiltak mot luftforurensningen i sentrum: Sambruksfelt fra nord og vest, og en ny ekspressbussrute fra Åsane.

— Vi innfører ikke flere tiltak for dagen i dag. Vi har god vind, og det ser ut som om det skal gå greit. Men problemene kan bli større utover i uken - spesielt torsdag og fredag, sier Rastad.

Mandag morgen var det «mye forurensning» på Danmarks plass, ifølge målestasjonene på luftkvalitet.info, men utpå formiddagen var det igjen «nokså bra». Ved rådhuset er luften god.

Byrådet har daglige møter og vurderer situasjonen fortløpende.

- Blir ikke like ille

Værmeldingene tyder på at forurensningen vil øke utover i uken.

— Det er litt skyer i dag, men det ser ut til at det kan bli finere vær resten av uken, sier statsmeteorolog Anne Solveig Andersen ved Vervarslinga på Vestlandet.

Utover kvelden vil skylaget lette, og det blir lite vind. Prognosene tyder derfor på såkalt inversjon fra tirsdag og ut uken. Det innebærer at mild luft legger seg oppå stillestående kald luft. Dermed sperres forurensningen inne.

— Solen varmer mer enn tidligere i vinter, og det hjelper på. Det blir nok dårlig luft, men jeg tror ikke det blir så ille som det var i desember og januar, sier Andersen.

Nytt sambruksfelt

Foreløpig er følgende tiltak iverksatt:

  • Fra i dag går det ekspressbusser også fra Åsane senter. Forrige uke ble det satt opp ekspressbusser fra Lagunen.
  • Fra i dag ble parkeringskapasiteten i Klostergarasjen redusert, i tillegg til at kommunen før helgen halverte antall parkeringsplasser i Bygarasjen og i Solheimsviken.
  • Fra i dag er det også innført sambruksfelt fra nord og vest mot Bergen sentrum. Sambruksfeltet fra sør ble gjeninnført forrige uke.
  • I tillegg er områdene for innfartsparkering utvidet. Les mer om tiltakene på kommunens hjemmeside.
Helge Sunde