Snøen har lavet ned i store flak i mange timer i Bergen tirsdag. I 14-tiden var det kaos både i Helldalen og Indre Arna, ifølge politiet.

Fra klokken 15 og utover har imidlertid de trafikale problemene roet seg. Det kan både operasjonsleder Inger Myrtvedt i Hordaland politidistrikt og Jan Rune Presttun, vaktoperatør i Vegtrafikksentralen Vest, fortelle.

LANDÅS: Torstein Andersen fjerner høstens første snøfall fra bilen på Landås.
EIRIK BREKKE

— Veiene i bergensregionen er svarte igjen, og vi har ikke fått inn klager på glatte veier den siste timen, sier Presttun.

Én vei er stengt

Han forteller om normale køtilstander i bergensområdet rundt klokken 16 tirsdag. Vegvesenet fortsatt er ute med alt ledig strø- og brøytemannskap.

Én vei er imidlertid stengt, nemlig E134 mellom Ølen og Ølensvåg, etter en alvorlig trafikkulykke. Nødetatene jobber på stedet i 16-tiden.

— Denne veien stengte rundt klokken 15.15, og blir stengt inntil videre, sier Presttun.

Anbefalt omkjøring er riksvei 514 og riksvei 46.

Kan bli kaos i løpet av kvelden

Operasjonsleder Myrtvedt forteller at politiet kun har fått meldinger om småhendelser fra 15-16-tiden og utover.

— Det er ikke meldt om stort kaos nå, men dersom nedbøren fortsetter kan det bli verre i løpet av kvelden, sier Myrtvedt.

Tidligere i dag meldte politiet om såpeglatte veier i Helldalen og Indre Arna. Både vogntog og personbiler kjørte seg fast.

— Generelt er det veldig glatte veier i distriktet vårt nå. De som har sommerdekk, må la bilen stå, sa operasjonsleder Hans-Eirik Thue rundt klokken 14 i dag.

Dette har skjedd i dag:

  • 16.38: En bil har kjørt ut i Ulvenvegen. Ikke personskade. Det er glatt vei, melder politiet.
  • 15.57: Det er meldt om to ulike trafikkulykker mellom Eid og Måløy. Begge skal være utforkjøringer.
  • 15.39: Bil på taket i Tyssedal. Passasjer og fører til legevakt, melder politiet.
  • 15.19: Trafikkuhell mellom bil og lastebil på riksvei 555 før avkjøringen til Loddefjord i retning sentrum. Ikke personskade, melder politiet.
  • 14.18: Bil i grøften mellom Skogsvåg og Klokkarvik. Føreren var ikke på stedet da politiet ankom. De ønsker nå kontakt med fører.
  • 13.30: I Åsane kjørte en bil av veien på E39 mellom Åsane senter og Gullgruven. Ingen personer ble skadet, men bilen hadde sommerdekk, så føreren kan vente seg en reaksjon fra politiet.

— Man skal være skodd for føret. Om man kjører på sommerdekk og det skjer en ulykke, så vil politiet opprette sak. Førerkortet kan også bli beslagtlagt, sier operasjonsleder Thue.

  • 12.04: Utenlandsk vogntog satte seg fast og sperret riksvei i Kjøsnesfjorden i vel 40 minutter.
  • 12-tiden: En bilist var i trøbbel på glatten ved Fjell festning, men kom seg avgårde igjen på egen hånd.
  • 12-13-tiden: På Flesland var en rekke flyavganger forsinket fordi rullebanen måtte stenges og brøytes to ganger. Flere fly måtte også fjerne is fra vingene.

— Det er fortsatt noen avganger som er forsinket, men vi er vesentlig mer i rute nå, sa lufthavnsjef Aslak Sverdrup i 15.30-tiden.

  • 11.12: To personer til legesjekk etter ulykke i Rong i Øygarden.

Advarer mot nattefrost

Meteorolog Gunnar Livik sier snøfallet vil være mest intenst i noen timer midt på dagen. I kveld dreier vinden fra vestlig til sørlig, noe som betyr skyet oppholdsvær utover kvelden.

HVITT: Flesland i 12-tiden.
HELGE SVELA

— Men fra i natt er det igjen utrygt for nedbør som sludd eller snø, men bare i ytre strøk. De fleste slipper unna, sier Livik.

- Blir snøen liggende?

— Det ser ut som temperaturen øker litt i morgen, med fire til seks plussgrader i bergensområdet, så i lavtliggende strøk vil det smelte unna. Men for eksempel på Landås kan det bli liggende.

Livik ber også folk være obs i trafikken i morgen. Snøkaoset i morgenrushet som ble avlyst i dag kan fort komme i morgen i stedet:

— Temperaturen ser ut til å bli lavere natt til i morgen enn den var i dag, så det kan nok bli glatt, ja. Natt til torsdag er det også fare for nattefrost, sier han.

PÅ SOMMERDEKK: Det gikk galt for en bilist på sommerdekk på E39 mellom Gullgruven og Åsane senter tirsdag ettermiddag. Bilen traff en stolpe, men heldigvis ble det ingen personskade. Uhellet skjedde ved 13.20-tiden.
Even Hekland
NATTEFROST: Meteorologen advarer mot frost i natt og i morgen tidlig.
EIRIK BREKKE