ÅSMUND EGELANDMARIT HOLMARNE COLLIANDER JON TUFTO asmund.egeland@bt.no To personer ble brakt bort i ambulanse, etter en kollisjon på Rv 561 ved Vindenes i Fjell i 16.40-tiden torsdag.

— Ulykken skjedde i forbindelse med en forbikjøring, opplyser vakthavende ved Fjell og Sund lensmannskontor til Bergens Tidendes nettavis. Det var store materielle skader på begge bilene som var involvert, og politiet måtte dirigere om trafikken.

18-åring skadet Ved 08.30-tiden torsdag morgen kolliderte to biler på Rv 561 i Øygarden. Føreren av den ene bilen, en 18 år gammel jente, var lenge bevisstløs og ble fraktet til Haukeland sykehus i helikopter. Kvinnen kviknet til torsdag ettermiddag, og det viser seg at hun bare har lettere skader.

Den andre bilføreren, en kvinne i 40-50-årsalderen, slapp uskadet fra front-mot-front-kollisjonen.

Ulykken skjedde like sør for Rongesundbroen. Det hadde snødd tett like forut for sammenstøtet mellom de to bilene. Det skal derfor ha vært noe glatt på ulykkesstedet.

— En av bilene mistet veigrepet, og kom over i motsatt kjørebane i en svak kurve, opplyser lensmann Eiliv Lønningen ved Øygarden lensmannskontor.

Skadet i utforkjøring En kvinne som kjørte utfor veien i Gaular torsdag morgen slapp fra ulykken med moderate skader.

Kvinnen, som er i 60-årene, ble innlagt på Sentralsjukehuset i Sogn og Fjordane etter utforkjøringen. Hun har fått bryst- og ryggskader.

Utforkjøringen skjedde på Europavegen ved Lunde i Gaular. Kvinnen har først kjørt inn i autovernet, før bilen forsvant over dette, utfor veien og flere meter ned en svært bratt skråning.

Ingen andre biler var involvert. Årsaken til trafikkuhellet er ikke klar, men kvinnen har trolig mistet kontrollen over bilen på det glatte føret.

Trafikkaos i Bergen Det har vært trafikkaos flere steder i Bergen, der snøfall og glatt føre har skapt atskillig vansker for de tyngste kjøretøyene. En trailer som kjørte seg fast ved Øvre Kirkebirkeland i 13.30-tiden i dag, bidro til at Vallaheiane var stengt i over tre timer. Trafikken måtte dirigeres om Fana kirke. I 16-tiden skled en trailer av veien på Ytrebygdsvegen. Hendelsen førte til at det raskt dannet seg lange køer i begge retninger.

Biler på kryss og tvers Snøfall og glatte veier skapte også problemer for morgentrafikken flere steder.

— Vi har fått meldinger om biler som står på kryss og tvers en rekke steder. Til nå er det likevel ikke rapportert om alvorlige trafikkuhell i Bergen, opplyste vaktsjef Birger Kleppe ved Bergen politidistrikt til Bergens Tidendes nettutgave torsdag morgen.

Noe senere var fire biler innblandet i kjedekollisjon på Danmarks plass, men det oppsto bare materielle skader.

Ikke legg bort kjettingene! Kjettinger bør ikke legges bort ennå. Ifølge vakthavende meteorolog Halvard Tolpinrud ved Vervarslinga på Vestlandet vil det bli vanskelige kjøreforhold på Vestlandet de nærmeste dagene.

— Det blir glatt fremover. Natt til fredag kommer det ikke mer snø. Det blir kaldere. Fredag blir det mildere igjen, kanskje rundt null grader, og det er ventet snøbyger i løpet av dagen. Så vi kan forvente oss mer slapseføre Vestlandet rundt. Men i indre strøk er det snøføre og ikke spesielt glatt, sier Tolpinrud til BTs nettutgave.

Meteorologen spår kjølig vær også lørdagen. Søndag blir det mildere igjen, med regnbyger. Da kan det bli is på veiene igjen. Men det blir nok ikke så glatt som det var onsdag, mener Tolpinrud.

Da ble tusener av bergensere stanset av hålkeføret, som laget kaos i trafikken til langt utover ettermiddagen. Glatten førte ikke denne dagen til alvorlige personskader i trafikken, men det manglet ikke på kollisjoner og bulkete forskjermer.

Og knapt noen busslinjer var i rute.

Er slapsevær verre enn kuldesjokk? Da kuldebølgen var over i Bergen fikk vi slaps og såpeglatt føre i stedet. Nå blir det kaldere igjen. Hva er verst, slapsevær eller hutrevær? Gi din stemme og se hva de andre BT-leserne mener! Les også: Lufteturen endte med armbrudd

GLATT VEIBANE: En 18-åring ble skadet da to biler kolliderte like før Rongesundbroen i Øygarden torsdag. FOTO: ØRJAN DEISZ