Værskiftet skaper store problemer i Hordalands-trafikken fredag kveld. Politiet melder om snøfall og vanskelige kjøreforhold på fylkesvei 7 mot Kvamskogen fra Bergen. I Tokagjelet blokkerer nå to trailere veien.

Den ene, med 20 tonn fisk, ble stående fast ved 19.40-tiden. Klokken 22.30 fikk enda en lastebil problemer.

— Politiet på stedet etterlyser bedre brøyting, sier operasjonsleder Preben Wallestad ved Hordaland politidistrikt.

Klokken 23.20 hadde begge lastebilene kommet seg avgårde og veien var åpnet igjen.

- Sko dere etter forholdene

Politiet har også rykket ut til Gullbotn, hvor det ble meldt om vanskelige kjøreforhold. Også her hadde en lastebil problemer, men ser ut til å ha kommet seg videre.

Det er så kaldt i bakken at vi har hatt problemer med å få saltet til å virke

Vaktoperatør Tore Tysse i Vegtrafikksentralen

— Vi oppfordrer folk til å sko seg etter forholdene, sier Wallestad.

I Fitjar kommune på Stord omkom en småbarnsmor etter at bilen hun satt i frontkolliderte med en lastebil klokken 18.30. Ifølge bt.nos reporter på stedet var det glatt og sleipt føre da ulykken skjedde.

E39 er stengt på stedet inntil videre, med omkjøringsmuligheter på fylkesvei 545.

Vanskelig å holde veien snøfri

Ellers er det ikke registrert noen trafikkulykker i Sunnhordland eller Sogn og Fjordane som følge av været.

— Detsnør og blåser, men vi har ikke fått noen meldinger, sieroperasjonsleder Stig IngeHauge i Sogn og Fjordane politidistrikt.Store brøytemannskaper er ute fredag kveld.

— Vi får håpe trailerne kommer seg videre etter det er brøytet rundt dem. Men det snør tett i kveld, og det er vanskelig å holde veien åpen, sier vaktoperatør Tore Tysse i Vegtrafikksentralen for Hordaland.

For kaldt for saltet

Utover kvelden og natten blir det mer av det samme, melder meteorolog RoarInge Hansen ved StormGeo. I løpet av natten forventes cirka fem centimeter snø og nullføre før det gradvis blir mildere og går over til sludd i ytre strøk.

Kuldeperioden er definitivt over

Meteorolog RoarInge Hansen ved StormGeo

— Fem centimeter skal brøytebilene klare å ta unna, men det er så kaldt i bakken at vi har hatt problemer med å få saltet til å virke. Da kan det bli glatt, sier vaktoperatør Tysse.

Lørdag stiger gradestokken til pluss to, og stiv kuling går over til sterk kuling. Søndag kommer et nytt nedbørsområde inn fra Irskehavet. Da kan vindstyrken komme opp i liten storm fra sørøst.

— Men kuldeperioden er definitivt over, sier Hansen, som melder fem-seks grader søndag.

FIKK SELSKAP: Traileren med fisk kjørte seg fast ved Tokagjelet i 19.40-tiden. Klokken 22.30 kjørte nok en lastebil seg fast i samme område.
Torkjell Kjosås