På den smaleste strekningen av europaveien mellom Vikaleitet og Haukås gikk standhaftige demonstranter på rekke og rad og markerte sin misnøye med at bystyret i Bergen ikke vil forskuttere penger til tunnelen.

— Barna må alltid kjøres

Det oppstod ganske snart kilometerlange køer i den tette rushtrafikken, og enkelte ganger, når buss møtte trailer mellom småbarn og foreldre, så det ille ut. Robert Tofting, medlem i veikomiteen for Eikåstunnelen, sier nettopp dette er kjernen i problemet.

— Denne veien er umulig å ferdes langs. Ingen kan ha kontroll langs denne veien. Men hva skal vi gjøre?

Tofting forteller at hans tre barn trener fast på Leikvang. Eneste måten å komme dit på, er med bil.

— De kan ikke dra ned dit på egen hånd for å trene. Skal ungene våre til tannlegen, må de kjøres. Skal de besøke klassekamerater, må de kjøres, fordi trafikken er så ekstrem.

- Må det en ulykke til?

Aksjonistene har skrevet brev til kommunen, til veikontoret, til helsemyndigheter og til politikere og bedt om fortgang i arbeidet med tunnelen.

— De ser ikke problemet. Må enda flere bli drept før det skjer noe?

Det ble bevilget 25 millioner kroner til oppstart av tunnelen i 2001. Hele prosjektet er gjort klart, men så ble det full stopp i sommer. Pengene ble overført til Os-veien, og bystyret sa nei til et forslag om å bruke ledige bompengemidler til arbeidet, som siden skulle betales tilbake.

— Vi har prøvd den diplomatiske veien, men det hjelper ikke. Nå aksjonerer vi til vi får viljen vår. Og til bilistene som rammes av dette beklager jeg aksjonen. Men vi gjør dette for dere også, sier Robert Tofting.

I GRØFTEKANTEN: I klemme mellom fjellskrenten og tungtrafikken aksjonerte beboere på Eikås for bygging av Eikåstunnelen. <br/>Foto: Odd Mehus