Hva synes du om juleprogrammet? Diskuter i bunnen av saken.

Til og med informasjonssjef Marianne Røiseland i TV 2 må innrømme at det er NRK som tar vare på juletradisjonene.

– Julen er viktig for TV 2 også, men julen er tradisjon, og siden vi kun er 15 år vet vi jo at tradisjonene ligger i en annen kanal. Men vi har et godt skjema, sier TV 2s infosjef.

Ifølge NRK selv vil de by på en tradisjonsrik, klassisk og stemningsfull jul i alle kanaler. Det blir førjulshygge med ribbe, grevinne og hovmester, og dessuten julemorgen og sølvgutter. Og så vender vi tilbake til Saltön, hvor julen ringes inn med dramatikk og varme.

– Julen er viktig for NRK Vi er allmennkringkaster og vektlegger gode programmer i høytidene, sier Anne Bekkevold i NRKs infotjeneste.

Julemorgen og julebeat

I år begynner NRK Super sendingene av Julemorgen allerede fra og med fredag 21. desember, til glede for alle små og store. Programlederne Nicolas, Carlie og Anette Evensen geleider oss gjennom morgentimene med serier, filmer, sang, musikk og konkurranser helt frem til 2. januar. Programmet sendes på NRK Super fra klokken 07.30 til 10.00 i samsending med NRK1.

Fredag 21. desember blir det også «Julebeat», en spesiell utgave av Beat for beat. I programmet sitter Tres Amigas (Ina Breivik, Lene Kongsvik Johansen og Linn Skåber) og Travellin' Strawberries ved hvert sitt flygel, og gleden er stor når ekte personer dukker opp i den musikalske oppgaveløsningen: Nora Brockstedt, Kåre Conradi, Rein Alexander, Malin, Kari Bremnes og Rikard Wolf. Sammen med Ivar Dyrhaug, Børge Styve og Trond Nagell Dahl ønsker de oss alle god jul.

Sissel og lille julaften

Den 22. desember kan hele Bergen – og resten av landet – glede seg over å få se og høre Sissel Kyrkjebø i Julekonsert med Sissel og The Mormon Tabernacle Choir. Det bør kunne sette oss i julestemning. Og hvis ikke det er nok vil nok Hilde Hummelvoll og Petter Nome gjøre sitt for å få oss dit lille julaften. De er programledere for «Kvelden før kvelden» med massevis av gjester, og tradisjonen over alle tradisjoner: Grevinnen og hovmesteren.

Julaften og romjulen

Fra tidlig morgen er Julemorgen på plass med «Tre nøtter til Askepott», «Reisen til julestjernen», «Donald Duck og vennene hans», Sølvguttene synger julen inn og alt det andre vi er vant til å få denne dagen.

Første juledag serveres det Julenøtter rett etter Dagsrevyen. Samme kveld blir vi med Anne Grosvold i intervju med de kongelige i «Året med kongefamilien».

Andre juledag er det duket for denne julens dramaserie når vi drar tilbake til den svenske kysten og feirer Jul på Saltön. Der er sommer blitt til vinter og turistene er borte. I rollene finner vi store, folkekjære svenske skuespillere som Thomas von Brömssen, Ulla Skoog, Per Myrberg og Anki Larsson. Serien er i fire deler og sendes hver kveld i romjulen.

Julen vies også de nære møtene i NRK. Første juledag sendes et portrett av Per Sivle, og andre juledag ett om Bo Hermansson. I forbindelse med at Halldis Moren Vesaas ville fylt 100 år den 18. november i år, sendes programmet «Bladrik grein – Halldis Moren Vesaas», hvor seerne blir enda bedre kjent med denne helt spesielle forfatteren.

Også NRK har en hel serie med filmer som de skal vise i løpet av julen, men akkurat på det området blir de nok grundig slått av andre kanaler.

TV 2-julen: Svenske-Bertil i Bergen

For tredje år på rad holder God morgen Norge åpent i julen. Ifølge TV 2 selv vil de «invitere til gode samtaler, vakker musikk, spennende gjester og en varm julestemning i studio».

De minste morgenfuglene kan også glede seg til mange koselige gjensyn med kjente serier som Byggmester Bob, Milo, Koalabrødrene og mange flere.

Det blir også Barbie-filmer i julen. «Barbie – øyas prinsesse» er en helt ny film som sendes lørdag i romjulen. Søndagen blir det gjensyn med «Barbie – de tolv dansende prinsesser».

Også nøttegjengen er på plass. Kvelden før kvelden skal de – sammen med gjester – lage julestemning i studio. I julens TV 2-nøtter får vi være med svenske Bertil Svensson (Robert Gustafsson) til Bergen. Hele julen vil han servere nyttige råd og tips for hvordan man skal feriere og hygge seg i Vestlandets hovedstad. TV 2-nøttene begynner 25. desember og går i seks episoder:

TV 2 har også flere konserter å by på. Sissel Kyrkjebø er en av de fem unike, kvinnelige vokalistene som med det eventyrlige islandske vinterlandskapet som bakgrunn, opptrer under julekonserten Frostroser.

TV 2 har også fulgt artisten Sigvart Dagsland tett gjennom planleggingen av hans siste album og under konsert i Jacobs kirke. Dette sendes i to deler.

Robbie Williams la ut på sin største turné i 2006. På den TV-sendte konserten fra Leeds viser Robbie hvorfor han er blitt en av verdens mest populære artister.

For øvrig byr TV 2 på julemusikal for store og små – og filmer. Massevis av filmer, de også.

Film og fotball

Canal + har en relativt enkel, men for mange likevel en smakfull. julemeny: Film og fotball. Den 21. desember vises for eksempel filmen «As you like it», lille julaften er det den animerte familiefilmen «Over hekken», andre juledag får vi møte James Bond i «Casino Royale», og nyttårsaften kan vi se «Superman Returns» – bare for å ha nevnt noen.

– Og så blir det som vanlig mye fotball fra Premier League i julehelgen. Julehøytid er fotballhøytid på Canal+ – med hele 30 kamper i jule— og nyttårshelgen, forteller Nina Engh i Canal+.

Ikke alle kampene er avklart ennå, men det er i alle fall klart at vi får se Arsenal – Tottenham lørdag 22. desember.

Film, film film

– TV3 i julen er film, film og film. Mange gode storfilmer og flere tradisjonelle julefilmer. TV3 gjør det tradisjonelt sterkt i julen med filmene sine, og vi satser absolutt på denne perioden av året, sier presse- og informasjonsansvarlig i TV3, Glenn O Støldal.

Og hva har han så å by på: Jo, for eksempel «Hjemme alene»-filmene, Roald Dahls «Matilda», grøsseren «Alien vs. Predator» og mange, mange andre.

Også TVNorge byr på filmer. Et par Harry Potter-filmer på henholdsvis julaften og 1. juledag, den stjernespekkede «Cold Mountain» med handlingen lagt til den amerikanske borgerkrigen lørdag 29. desember.

Dagen før har denne kanalen for øvrig en liten godbit: «Mr. Bean blir født». Her følger vi denne figuren til Rowan Atkinson fra han blir født, og videre gjennom livet.

Også første nyttårsdag kan TVNorge by på et program som vil treffe bredt: Gjenforening av Spice Girls.

Med andre ord: Her er det litt av hvert å bite i for absolutt alle aldersgrupper.

TV 2
WARNER BROS.