— Det er morsommere å være selvironisk enn å tulle med andre, sier André Jerman.

Det er han og svenske Öz Nüjen som har tatt initiativ til det litt spesielle komikerlaget.

De to traff hverandre først på Oslo-klubben Latter. De fant tonen, og ble enige om å prøve en kort turné sammen. Öz Nüjen inviterte med seg to andre svenske komikere.

— Det ble suksess, og turneen ble utvidet. Vi er også blitt gode venner, sier Jerman.

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Alt er lov med varme

Sannsynligvis fordi de har mye til felles. Norske Jerman og de to øvrige svenskene, Aaron Flam og Jonatan Unge, er alle jøder, mens Nüjen er kurdisk muslim.

— Jødisk humor er kjent for å være svart og på grensen til selvdestruktiv. Og for å ha mye selvironi. Det samme kan du si om kurdere. De har ikke noe land en gang, det eneste de har fått med seg er historiene sine. Og det å fortelle historier er noe kurdere kan, sier Jermann.

De opptrer hver for seg, men det går en viss rød tråd:

— Vi tuller med alt. Ingenting er tabu, så lenge det er gjort med varme. Enten vi tuller med holocaust eller pedofili. Og så er det spesielt at det både er muslimer og jøder på scenen. Vi tuller selvfølgelig om det også. Om oss selv og om hverandre, sier Jerman.

— Dere kan kanskje også ta dere friheter andre komikere ikke kan?

— Klart, det blir lettere for oss å tulle med det vi kjenner fra vår bakgrunn. Det ville ikke vært mye morsomt om vi sto på scenen og snakket stygt om svarte. Det må de gjøre selv.

Får bare plastbestikk

— Jo da. Jeg kan gjøre det, sier Nüjen.

— Det er derfor vi må passe på Öz hele tiden. Det er bare så vidt vi får reise med fly, vi må alltid trygle om å slippe om bord, sier Jerman.

— Og så får jeg bare plastbestikk på flyene, sier Nüjen.

— Og så finner de alltid frem latekshanskene når vi går gjennom sikkerhetskontrollen. Han er sår overalt, stakkar, sier Jerman.

— Og vi reiser bare med de billigste flyene, takket være jødene, sier Nüjen.

— Jo, men alle beslutningene vi tar, tar vi demokratisk. Det er bare at vi er tre mot én, påpeker Jerman.