Småbarnsmødrene Cecilie Kleppe og Elise Fagerholt er samlet hos Ina Nilsen på Kolltveit, som sammen med en venninne selger tøybleier gjennom nettstedet hippehippo.no.

På gulvet løper Kristoffer (2), Frida (15 md.) og Amalie (2) rundt i hver sine fargerike tøybleier. For mødrene deres var barnets komfort avgjørende for at det ble tøy, ikke papirbleier.

— Kristoffer begynte å miste hud av Pampers da han var tre måneder. Nå har vi brukt tøybleie i snart to år, og har ingen problemer. Jeg synes det var mer stress å bære ut alt bosset etter engangsbleiene, sier Cecilie Kleppe.

I omgangskretsen hennes er det stadig flere som går over til tøybleie, og blant sykepleierkollegene er de kjemikaliefrie bleiene nå i flertall.

— På alle forum for gravide diskuteres nå tøybleien. Slik var det ikke for to år siden, sier Kleppe, som snart venter barn nummer to.

Reduserer avfallet

  • Vi merker at tøybleier er betydelig mer etterspurt enn før. Unge foreldre har tydeligvis kastet seg på en bølge, sier informasjonssjef i BIR, Kjersti Kildahl.

BIR gir tilskudd til småbarnsfamilier som velger tøy fremfor engangsbleier. Ved å sende inn søknadsskjema med kvittering for kjøp av tøybleier, kan du få refundert 1000 kroner. Les mer om støtteordninger der du bor.

— Avfallsreduksjon er noe vi jobber for. Som avfallsselskap har vi ikke så mange virkemidler, men dette er ett, sier Kildahl.

I 2007 var det 70 personer som søkte BIR om denne støtten, mens det i fjor var 185, altså mer enn dobbelt så mange. Hittil i år har etterspørselen allerede nådd 2008-nivå, og BIR anslår at tallet vil stige til minst 240 søknader før året er omme.

For å dekke et barns behov gjennom hele bleieperioden trengs det rundt 5000 engangsbleier. Det betyr ett tonn avfall pr. barn. I de ni BIR-kommunene kastes om lag 4500 tonn bleier hvert år. Dersom alle foreldre hadde gått over til tøybleier, kunne avfallsmengden blitt redusert med fem prosent, ifølge BIR.

- En renessanse

Tone Granaas er daglig leder i Grønn Hverdag, et nettverk for miljøbevisste forbrukere. Hun bekrefter at de får langt flere henvendelser om tøybleier enn før.

— Tøybleiene har fått en renessanse, det er noe helt annet enn det var for bare fem år siden. Nå er det «Up and Go»-bleier med borrelåser og rispapir, alt er mye mer praktisk og miljøvennlig, sier Granaas.

- Hvem er det som tar i bruk tøybleien?

— De som er opptatt av miljø, helse og nærhet til barna. De som bruker tøybleier er ofte litt alternative og bruker gjerne også bæresjal. Men vi ser også at flere vanlige småbarnsforeldre er nysgjerrige på dette nå.

For de som ikke er klare for å ta steget helt ut, anbefaler Granaas svanemerkede engangsbleier.

Lokket av design

Ingen av kvinnene i sofaen på Sotra ser på seg selv som «alternative».

— Tøybleien har utviklet seg veldig mye, nå er det enkelt og praktisk. De puster bedre og er formsydd. Dessuten er det jo veldig mye fint, så man kjøper gjerne mer enn man trenger. Selv har jeg litt for mange, smiler Elise Fagerholt.

For det er ikke bare miljø- og komforthensyn som spiller inn.

— Mange lar seg friste av de flotte fargene. Ingenting er så søtt som en myk, fin liten bleie, mener Ina Nilsen.

- Er det penger å spare?

— Ja, hvis man bare kjøper det man trenger. Bleiene blir ikke slitt etter ett barn og kan brukes igjen på neste unge. Det er også mulig å kjøpe brukt, sier Fagerholt.

(Saken fortsetter under bildet)

DESIGNRUMPER: Amalie og Frida har tøybleier med knapper i livet. De kan stilles forskjellig slik at den samme bleien kan brukes fra 3 måneder til barnet er ferdig med bleie. Rune Sævig (foto)
Rune Sævi

— Ikke ekkelt

– Det er behov for at tøybleier blir mer kjent, ikke bare for de spesielt interesserte, men også for dem som tror at det ikke lar seg gjøre, sier Nina Lovise Langeland fra Stord, som denne uken sammen med Gunnhild Rykkje lanserte nettbutikken Eddabedda.com.

Hun vil gjerne avlive en del fordommer rundt tøybleien. Som at det ikke er eklere å håndtere enn en vanlig bæsjebleie.

— Man tar ut rispapiret med bæsjen på, vipper det over i do og skyller ned. Bleien putter man i en våtpose, som man senere hiver i vaskemaskinen, forklarer Langeland.

Eneste ulempen hun kan se er at det blir mer tørking og bretting.

— Men som småbarnsforeldre gjør man det så ofte at en ekstra maskin hver tredje dag plager meg ikke.

Skepsis

Mødrene møter fremdeles en god del tøyskeptikere.

— De som er negative har ikke sett en moderne tøybleie og vet ikke hva det er snakk om. Det er ikke uhygienisk, sier Fagerholt.

— Barnehagen tenkte først at det var brettebleie med plastsnipp utenpå. Men de ble overrasket og det har gått knirkefritt, understreker Kleppe.

Fedrene var noe mer skeptiske i starten, men nå må de føye seg for toåringens preferanser.

— Om Kristoffer har valget kaster han engangspleier og koser med tøybleiene, forteller moren.

Foretrekker du tøybleie eller engangsbleie til ditt barn? Diskuter saken her.

Rune Sævig