Men dette skal ikke handle om politikk. Ikke ett ord om hva Brandvik mener og gjør i Stortingets arbeids— og sosialkomité. Dette er bare en historie om bevegelse, og gleden over å kunne delta med andre, der livet på land setter fysiske grenser.

— Jeg har vært svært aktiv. Jeg løp, jeg gikk langrenn og sto slalåm, men sykdommen har langsomt svekket kroppen. I 19 år har jeg sittet i rullestol.

- Hva lider du av?

— Det er en variant av muskelsvinn. Ennå kan jeg reise meg, og bevege meg litt, med hjelp. Det er en fordel når jeg skal inn og ut av fly, sier hun.

En politikers virke går ofte gjennom luften. Men det er i vannet hun klarer seg best.

I STORTINGET: Tove Linnea Brandvik (Ap).
HÅVARD BJELLAND

— Jeg elsker det

— Følelsen av total vektløshet, sveve i vannet og kjenne at musklene som ikke klarer å overvinne tyngdekraften spiller på lag med deg.

Å få mulighet til å bevege deg på måter det er evigheter siden du kunne gjøre. Jeg bare elsker timene under vann, sier den 43 år gamle tobarnsmoren, som også har vært ordfører i hjemkommunen Lindås.

— Dykker du på hjemlige trakter?

— Nei, det går ikke, det er altfor kaldt. Jeg er avhengig av skikkelig varmt vann. Ved Sharm el-Sheikh holder sjøen 29 grader.

Delta, med de andre

— Det begynte i 2005, da familien første gang dro på ferie til Sharm, som vi kaller det. Vi kom like etter en terrorbombe hadde gått av. Alle andre land evakuerte sine turister. Vi ble værende, nesten isolert, og måtte finne på noe. Mannen min Atle har vært marinedykker. Så ble vi enige om at jeg skulle prøve å dykke. Det gikk bra, de har tilrettelagte opplegg for folk med funksjonshemninger.

Jeg bare elsker timene under vann

— Siden har vi vært der nede mange ganger, det er et helt annet liv for meg å dykke. I alle år har jeg måttet sitte og se på når familien driver sine aktiviteter, på baner, i anlegg og løyper. Nå kan jeg delta sammen med dem. Det er det fantastiske.

Pluss at det stilles de samme kravene til meg som til de andre. Det er også viktig for meg.

Kommer alltid ned

- Hvordan organiserer du dykkingen rent praktisk?

— Ned i sjøen kommer jeg alltid, det er bare å vippe seg langt nok fremover. På grunn av sykdommen flyter beina mine opp, jeg flyter som en dupp Derfor må jeg avbalansere med blylodd. Nede i dypet har jeg ingen problemer. Der har jeg det bare fantastisk. Jeg bruker armer og bein, det ser ikke særlig elegant ut. Men fiskene rundt meg bryr seg ikke, da gjør ikke jeg det heller. Når jeg skal opp igjen, må jeg løftes i en sæle. Muskelsvinnet har også svekket skuldrene mine, så jeg klarer ikke løfte meg selv.

- Og det er verdt alt strevet?

— Ja. At kroppen min husker hvordan det en gang var, hvordan den en gang fungerte. Det er verdt alt strevet.

19 ÅR I RULLESTOL: Men i havet er Ap-politikeren fri.
PRIVAT
BLINKSKUDD: Tove Linnea Brandviks egne bilder fra havets bunn.
PRIVAT
BLINKSKUDD: Tove Linnea Brandviks egne bilder fra havets bunn.
PRIVAT