Det snør på Hesthamar. Morellblomstsnø.

- De tidligste morellslagene er nesten avblomstret, kronbladene fyker rundt, det har nesten vært snøstorm de siste dagene, forteller fruktbonde Tomas Hesthamar mens han kikker fornøyd på de hvite treradene som strekker seg ned mot Hardangerfjorden.

De som blomstrer først bærer frukt allerede i juli. Det ligger an til å bli en rik sesong, men man har ingen garanti, uheldige omstendigheter kan ennå oppstå, understreker den erfarne morelldyrkeren.

Stadig tidligere

Våren og varmen kom brått i år. I april lå det an til normal blomstringstid, altså rundt midten av mai. Men så kom høytrykk, sommervind og skarp vårsol. Især på sørsiden av fjorden har det gått fort. Og nå står nesten 2000 morelltrær i sin fineste skrud på Hesthamars eiendom like ved Utne. Hvite trær, blå fjord, og ennå litt hvitt på fjelltoppene.

Om et par, tre dager er det hele over for morellenes del. Men så kommer eplene. Rød Gravenstein står allerede i blomst.

- Det er tidlig blomstring, men ikke rekordtidlig, mener Hesthamar og får støtte fra forskerhold.

- Med unntak av i fjor, har blomstringen startet stadig tidligere de siste ti årene. I år er det litt i forkant av det som har vært normalt siden 2000.

- Hva betyr tidlig blomstring for fruktsesongen?

- God temperatur under blomstringen er en viktig faktor for å få en god frukthøst. Det er for tidlig å si noe om sluttresultatet, men akkurat nå er vi optimister, sier Eivind Vangdal, forsker ved Bioforsk på Lofthus.

Leier bier

Tomas Hesthamar har leid inn bier for å sikre god bestøving og dermed mange moreller. Tørt og fint vær gjør jobben lettere for de summende. Og imens sørger fruktbonden for å gi næring til trærne som hver drikker åtte-ti liter gjødslet vann i døgnet.

Blant de uheldige omstendigheter han frykter, er mye regn i finalen. Det skjedde i fjor.

- Får de regn på seg i siste fasen, sprekker de, derfor dekker vi til trærne tre uker før høsting.

Eivind Vangdal ved Bioforsk understreker at tørt vær gir mindre behov for sprøyting.

- Sprøytemidler brukes især mot sopp som kommer med mye regn, forklarer forskeren.

Ut i verden

- Akkurat nå sprøyter vi litt under trærne for å bekjempe ugress, sier Hesthamar og holder en gren kritthvit Regina, som ventes å bli rød og kjøttfull i august.

Polske Techlovan er også blant de sene slagene, men kanskje klar i slutten av juli. Hesthamar prøver ut stadig nye morellslag, har omlag 30 ulike på tomten, men bare ti til kommersiell produksjon.

Noen av dem blir solgt som «sweet cherries» til England, Nederland og Frankrike. Utlandet er interessert i de norske fordi vi har senere sesong.

- Norske moreller er et godt produkt, men vi har for liten produksjon i forhold til hva som er mulig å omsette, sier Vangdal.

Hesthamar er blant de største morelldyrkerne i Hardanger, men en smågutt sammenlignet med de store på Østlandet.

-  Det er ikke nok jordsmonn til å øke produksjonen i særlig grad rundt Hardangerfjorden.

Men det er nok blomster til alle som vil se et av vårens vakreste eventyr. Snart er det Aromaeplenes tur.

OPTIMIST: Det kan bli en god fruktsesong i Hardanger, tror fruktbinde Thomas Hesthamar.
ØRJAN DEISZ