Blanke båter ligger og dupper i sjøen foran Tørrfiskkatedralen. De hvite doningene står i sterk kontrast til den mildt sagt gebrekkelige sjøboden. Store hull i veggene, mosegrodde planker og planter som blomstrer fornøyd innvendig skjemmer nå ut den en gang så staselige bygningen.

Mang en investor har prøvd å få til noe med sjøboden tidligere, uten å lykkes. Ettersom den over 200 år gamle bygningen er fredet, har det vært tidkrevende for investorene å komme frem til enighet med kommunen. 14 leiligheter

Men i mars i år ga bystyret enstemmig eierne i HKS Invest AS sin velsignelse til bygging av 14 leiligheter og næringslokaler. Og nå er de utvendige stillasene på plass.

– Det var helt herlig å få klarsignal til bygging. Bygget er utrolig flott, og det blir spennende å se hvordan resultatet blir, sier daglig leder i HKS Invest AS, Jørn Knutsen.

Han sier videre at ingen av leilighetene er solgt foreløpig. Knutsen kan ikke si noe om hvor mye restaureringen kommer på totalt sett, men byggmester Jan Tvedt sier til BT at bare bygningsarbeidet kommer på minst 40 millioner kroner. Tvedt ser på restaureringen som en kjempeutfordring.

– Det er en stor kulturjobb som skal gjøres. De som bygde dette gjorde et fantastisk arbeid. For å kunne gjenreise bygget, må vi forstå hvordan den opprinnelige byggmesteren og kjøpmannen tenkte, sier Tvedt. – På tide

Han forteller videre at det er tydelig at kjøpmannen har vært opptatt av å vise sin mektighet overfor både nordlendinger og søreuropeere.

– Sjøboden har vært utrolig vakker i sin tid, det er sikkert, sukker Tvedt.

Han regner med å ha rundt 14 mann i arbeid på det 2400 kvadratmeter store bygget i en periode på ett og et halvt år. Den opprinnelige fasaden skal bevares så langt det lar seg gjøre.

Investorene vil ha en løpende dialog med byantikvaren under byggingen, og sier de vil rette seg etter de krav som stilles.

– Tørrfiskkatedralen er et viktig bygg både i lokal, nasjonal og internasjonal sammenheng, og det er gledelig at den nå blir restaurert, sier Bente Mathisen, nestleder hos byantikvaren.

Også Sandviken kulturhistoriske forening er tilfreds.

– Endelig er det blitt enighet om rammene rundt, slik at utbyggingen kan begynne. Det er virkelig på tide. Vi har bare ventet på at den skulle ramle ned, sier styremedlem Arild Haaland.

TIL NEDFALLS: Den en gang så ærverdige Tørrfiskkatedralen minner lite om en katedral i dag, og hadde ikke tålt å stå så mye lenger. Nå er stillasene på plass, og byggingen kan begynne. FOTO: ODD MEHUS
Odd Mehus
SLIK BLIR DEN: Den nye Tørrfiskkatedralen skal etter planen stå ferdig om ett og et halvt år. SKISSE: ARKITEKT SØVIKNES