Siden en begynte med nedbørsmålinger i Bergen i 1903, er 44,3 millimeter det laveste tallet som er målt i mars. Det skjedde i 1984. Nå tyder alt på at rekorden vil bli smadret. Så langt, og med bare syv dager igjen av måneden, har det falt bare 18 millimeter nedbør.

— Dette kan absolutt bli den tørreste måneden noensinne. Det har falt veldig mye mindre regn enn tidligere, og prognosene fremover tyder på at det ikke vil komme noe mer nedbør i mars, sier Tone Kristin Taule, meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Brann etter brann

Langtidsvarselet fra Meteorologisk institutt viser ikke en eneste mørk sky på himmelen frem til tirsdag 2. april. Kun avbrutt av noen lysegrå skyer førstkommende søndag, er det sol, sol, sol så langt øyet kan skue. Det betyr null millimeter nedbør ut måneden.

— I tillegg begynner det å bli en stund siden det regnet sist, forteller meteorologen.

Hun legger til at sist det skjedde var natt til 17. mars. Da falt beskjedne 0,6 millimeter. Mest regn kom det natt til 2. mars – hele 9,1 millimeter.

— Normaltallene for mars viser 170 millimeter nedbør, sier Taule.

Resultatet av det knusktørre været har det ikke vært vanskelig å få øye på. Denne helgen har brannvesenet måttet rykke ut å slokke den ene gressbrannen etter den andre. Lørdag og søndag var det 32 av dem i Hordaland og Sogn og Fjordane. De fleste branner som var kommet ut av kontroll som følge av bålbrenning.

— Det er åpenbart at mange har litt for god tro på sin egen vurderingsevne, sier Johnny Breivik, brannsjef i Bergen. Han er oppgitt.

— Jeg føler vi har vært veldig tydelig på at folk absolutt ikke må tenne opp ild utendørs. Likevel har vi hatt den ene brannen etter den andre.

Ber naboer gripe inn

Også brannsjefen måtte trå til på flere utrykninger denne helgen. Den siste fant sted i Totlandsvegen i Fana. Der gikk det helt galt da en voksen kvinne som rakte løv, fant at hun skulle kvitte seg med avfallet ved hjelp av ild. Hun fylte opp to bøtter vann i tilfelle situasjonen skulle komme ut av kontroll, men det hjalp lite da et vindkast kom og tok med seg noen glør. Etter kort tid sto hele bakken i fyr og flamme.

— Jeg har ikke noen god unnskyldning. Dette er toskeskap fra min side, sier kvinnen, som ikke ønsker å stå frem med navn og bilde.

Brannsjef Johnny Breivik er overrasket over at så mange ikke har tatt lærdom av de mange brannene de siste dagene. Nå ber han naboer og andre forbipasserende personlig engasjere seg når de ser folk som driver med bålbrenning.

— Når naboer ser slikt bør de gå bort og pirke han eller henne på ryggen, og si klart fra om at dette ikke er tillatt, sier han.

Anmelder brannstifter

I 2003 ble ti kvadratkilometer skog på Totland svidd av i løpet av et knapt døgn. 200 personer og to helikoptre måtte trå til for å få kontroll over skogbrannen i Fana. I går fryktet brannvesenet at historien var i ferd med å gjenta seg, og rykket ut med hele seks biler og 14 mann for å få slukket flammene før de spredte seg.

— Normalt ville vi bare rykket ut med en bil. Men her er det både skog og hus rundt. Det var derfor viktig for oss å få slokket brannen med en gang, og ikke løpe etter den, sier brannsjefen.

Strategien fungerte. Brannen som ble meldt klokken 16.24 var under kontroll en drøy halvtime etter, og offisielt meldt slukket 17.35.

— Kvinnen som startet brannen vil bli anmeldt, opplyser politiførstebetjent Bjørn Atle Austevoll.- Vi ser svært alvorlig på hendelsen. Dette kunne gått skikkelig gale, sier Austevoll.