Lederen av Stortingets forsvarskomité, Marit Nybakk (Ap), kom med gode nyheter til medlemmene i Verkstedsklubben på Haakonsvern på et allmøte i går.

— Jeg var i kontakt med forsvarsministeren søndag. Hun forsikret meg da om at regjeringen vil holde avtalene som ble inngått mellom Ap og regjeringspartiene i forbindelse med forsvarsforliket i fjor, opplyste Marit Nybakk.

170 arbeidsplasser

Utvidelse av tørrdokken på Haakonsvern var en av to krystallklare betingelser Ap stilte for å inngå forlik. I den senere tid er det kommet for en dag at krefter har vært i sving for å få til omkamp om dokken, som først og fremst skal huse de nye fregattene Sjøforsvaret får i løpet av de kommende årene. Hvis tørrdokken ble lagt et annet sted enn på Haakonsvern, ville det bety at 170 sivile arbeidsplasser ved marinebasen kunne gå tapt.

— Uroen og temperaturen steg hos våre medlemmer da det ble kjent at de kanskje jublet for tidlig da utvidelsen av tørrdokken ble vedtatt i fjor, sier Tor Rasmussen, leder for Verkstedsklubben på Haakonsvern.

«Reelle rykter»

— Ryktene om at noen ikke vil ha tørrdokken på Haakonsvern likevel, har ikke dukket opp av seg selv. De har vært reelle, sa stortingsrepresentant Marit Nybakk.

Hun klarte imidlertid å berolige de verkstedsansatte på møtet i går. På forhånd var det ventet harde utfall mot lobbyistene som har arbeidet for ny behandling og en annen lokalisering av tørrdokken. Nå ble det et møte der medlemmene trakk et lettelsens sukk.

— Det er ingen tvil om at ulne uttalelser fra statssekretær Gunnar Heløe og sjefen for Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO), Erik Hernes, har brakt medlemmene våre i villrede, sier Tor Rasmussen.

Slipte knivene

Ap var i ferd med å slipe knivene, men forsvarsministerens utsagn til Marit Nybakk i helgen, førte dem tilbake i slirene.

— Vi ville ha sagt tydelig ifra dersom regjeringen løp fra løftene fra i fjor, sier varaordfører Terje Ohnstad (Ap), som sammen med partikollega og stortingsrepresentant Leif Lund også deltok på allmøtet i går.

— For Ap i Bergen har tørrdokken vært en fanesak. Denne dokken er ikke bare viktig for Haakonsvern, men for hele det industrielle miljøet i Bergens-regionen, understreker Ohnstad.

Kostnadene til større fjelldokk er beregnet til 235 millioner kroner. Det er mulig NATO vil ta del i finansieringen. Arbeidet skal påbegynnes neste år, og en ny og større dokk skal stå klar i 2006. Da skal den kunne ta imot de fem nye fregattene som er bestilt fra Spania, og kystvaktfartøyet K/V «Svalbard» som ble tatt i bruk i fjor. Dokken skal også kunne brukes av sivile fartøyer.