• Dropp fredagspizzaen og ta en bacalao isteden, ropte innpisker Benoni Nikolaisen på en provisorisk restaurant på Bryggen i går. Og folk lot seg ikke be to ganger.

Vandrer du gjennom byen denne helgen uten å kjenne tørrfisklukten kile i nesen, er du god. I går gikk startskuddet for Tørrfiskfestivalen 2005, som har fått navnet «Bergen Internasjonale Stoccafisso festival». Stoccafisso er rett og slett italiensk for tørrfisk, og italienerne er blant dem som tilbereder flest tørrfiskretter i verden.

Men det går no pinadø litt unna her hos oss også.

Smak av hjemlengsel

— Skal dåkker smake? En gjeng godt voksne karer i hvite seilerluer (fra Nordlandskoret i Bergen, viser det seg) kommer trillende med et stort lass tørrfisk. Stopper opp og tar et lynkurs i banking for nysgjerrige forbipasserende, og viser hvordan stoccafissoen skal behandles.

— Den må bankes skikkelig, ellers er den ikke god, formaner Bjørnar Andreassen.

— Vent litt, jeg har en hammer i sekken, sier plutselig en av de andre. Ingen skal si at ikke Nordlandskoret i Bergen har utstyret i orden. Det bankes og tygges, smattes og nynnes, bankes litt igjen og livet er bra.

— Dette er bedre enn snop, sier Svein Arne Hansen med myk stemme og river av et stykke fisk til. Hammerfest-karen bor i Bergen, men husker godt guttedagene der nord da de gikk og rappet tørrfisk som hang på rekke og rad.

Italienske kokker

Skuespill ble det også smakebiter av på Bryggen i går. Teaterkompaniet Proscenia sørget for å vise en historisk lossescene fra 1800-tallets Bergen, der det endte med at enkefru Heinz, alias Ane Amaranth, ble kastet på sjøen av tre lite veloppdragne skutedrenger. Hvor mange grader det var i vannet, tør vi ikke tenke på.

Det blir tørrfisk i luften resten av helgen også. Klokken 10 i dag åpner bodene på Bryggen, det blir også kulturhistoriske foredrag på Bryggens Museum, samt åpen restaurant hele dagen om bord på kulturfergen «Skånevik». Blant annet.

Søndag holder italienske mesterkokker kurs på Bontelabo. Vil du treffe det tørrfiskglade Nordlandskoret, skal de synge i sentrum søndag. For å si som italienerne: Bravissimo!