Over åtte måneder har gått siden politiet slo til mot mannens celle i Skien fengsel. Mannen i 30-årene soner for tiden en dom på 12 års fengsel etter å ha deltatt i smugling av 16,7 kilo amfetamin fra Nederland til Norge i 2007.

Politiet mener at mannen bestilte to torpedoer fra fengselscellen, for å kreve inn narkogjeld fra en mann i Sunnhordland. De to angivelige torpedoene var begge iført Hells Angels-bekledning da de oppsøkte sunnhordlendingen i vår. Alle tre er siktet i saken.

Fikk ikke se dokumenter

Under aksjonen i fengselet beslagla politiet et stort datamateriale, blant annet en harddisk og flere minnepenner. Men Bergen tingrett besluttet i september i fjor at politiet ikke fikk gjennomgå beslaget. Årsaken er at materialet inneholder taushetsbelagte dokumenter, ifølge mannens forsvarer, advokat John Christian Elden.

Politiet har ikke anledning til å gjennomgå korrespondanse mellom en siktet i en straffesak, og vedkommendes advokat.

Dommeren konkluderte med at politiet heller ikke får gjøre en grovsortering av innholdet og sile ut taushetsbelagte dokumenter. I stedet har politiet kopiert materialet og sendt det til retten. Etter at det er gjennomgått av forsvareren og en dommer, vil politiet trolig få tilgang til dokumentene som ikke er taushetsbelagt.

Trenger utstyr

Rettsmøtet er berammet til 24. januar. Da er det nesten ni måneder siden beslaget ble gjort.

— Saken har allerede tatt veldig lang tid, og det er ikke mulig å avgjøre den før vi vet hva beslaget inneholder. Rettsmøtet har blitt utsatt blant annet fordi det har vært vanskelig for advokat Elden å finne tid til det, sier påtaleansvarlig, politiadvokat Sylvia Myklebust.

Hun peker også på at det kreves spesielt datautstyr for å gjennomgå materialet.

— Jeg vet ikke om retten har tilgang til programvaren som kreves, sier Myklebust.

Sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy i Bergen tingrett sier det ikke har vært mulig å beramme rettsmøtet tidligere, blant annet på grunn av Eldens tidsskjema.

— Vi har besluttet at rettsmøtet vil bli holdt på politihuset, der det finnes nødvendig teknisk utstyr, sier hun.

- Har skutt fra hoften

Elden avviser at saken har trukket i langdrag på grunn av ham.

— Jeg har kunnet møte når som helst - det er en sak som tar et par timer, og jeg har purret opp saken siden beslagene ble tatt - så denne gang har de nok skutt fra hoften og håpet at de kunne skylde på det, skriver han i en epost til bt.no.

Eldens klient avviser at han har bestilt pengeinnkrevere fra Hells Angels. Også de to angivelige torpedoene nekter straffskyld.