En tidlig lørdagsmorgen i september i fjor bestemte mannen seg for å bryte det syvende bud. Han tok seg inn gjennom et vindu i Fridalen kirke og stjal et nøkkelskap og en PC som tilhørte Kirken. Dette skulle vise seg å bli dyrt for ham.

På kabelen som hadde vært koblet til den stjålede PC-en, fant politiet DNA. Dermed kunne de spore opp gjerningsmannen, en 28 år gammel mann som er straffedømt tre ganger tidligere.

I retten fortalte 28-åringen han ikke husket å ha brutt seg inn i kirken. Men Bergen tingrett la DNA-funnet til grunn, og dømte mannen.

Dermed må synderen også betale erstatningskravet fra Bergen kirkelige fellesråd, på hele 937.542 kroner.

Alle nøklene måtte skiftes

— De røsket med seg hele nøkkelskapet med nøklene til alle kirkene våre, så vi måtte bytte ut hele låsesystemet, forklarer Ove-Christian Fredriksen, økonomi og eiendomssjef i Bergen kirkelige fellesråd.

Etter innbruddet var nøklene til alle de 32 kirkene i Bergen på avveie, samt nøkler til diverse kapeller og barnehager som eies av fellesrådet. Fellesrådet måtte av hensyn til sikkerheten bytte ut alle nøklene sporenstreks. Det er mange høye dører og vide porter i Kirken, så regningen fra låsesmeden kom til slutt på nær én million kroner.

— Det var spesielt uheldig at de traff på denne kirken, vi har jo ikke nøkler liggende rundt overalt. Fridalen kirke var oppmøtestedet til renholderne, så derfor var alle nøklene der. Men det visste sikkert ikke tyvene, tror Fredriksen.

Nå er i alle fall systemet lagt om.

— Nøklene oppbevares ikke på samme måten nå, forsikrer Fredriksen, som aldri har opplevd lignende.

Utpressing og vold

I tillegg til det høye erstatningsbeløpet, må 28-åringen belage seg på å sitte i fengsel i over ett år. Bakgrunnen er en rekke lovbrudd, hvor det mest alvorlige er vold og trusler.

Sammen med en annen mann tvang 28-åringen seg inn i en bil, hvor de slo og sparket sjåføren. De truet med å knuse kneskålene hans og tvang ham til å underskrive salgsmelding på bilen sin. Offeret måtte også love å betale 20.000 kroner til 28-åringen under kidnappingen.

Også ved en annen anledning oppsøkte 28-åringen og hans kamerat offeret. De truet da med å knekke fingrene hans.

Retten mener at fellesskapet mellom gjerningsmennene virker straffeskjerpende. Den andre gjerningsmannen, en 21 år gammel mann, ble dømt til seks måneder i fengsel.

Nøklene til cellene deres er formodentlig trygt forvart.