Grung er skremt av valgresultatet, særlig fordi hun mener Frp skyver alt ansvar for bybanen over på fylkeskommunen.

— Jeg er skremt over utsiktene til et mørkeblått byråd som blant annet skal løse trafikkproblemene i Bergen, i tillegg til mørkeblå kommuner rundt Bergen.

Tidligere på kvelden sa Ruth Grung at hun trodde hun kom til å bli ordfører.

Se intervjuet med Ruth GrungDen drømmen ble kortvarig.

Viser Ap ryggen

— Vi kommer ikke til å innsette et rødgrønt byråd, sier KrFs ordførerkandidat Filip Rygg.

Det betyr i klartekst at de rødgrønne ikke har mulighet til å danne byråd. Deres eneste mulighet ville vært at KrF og Venstre hadde støttet de rødgrønne - noe både Venstre og KrF nå kategorisk avviser.

Dermed slår Rygg beina vekk under ethvert håp for de rødgrønne om å overta makten i Bergen. Uten KrFs fire mandater klarer ikke de rødgrønne å danne flertall.

KrFs ordførerkandidat ville i natt fortsatt ikke si noe konkret om et byråd bestående av Høyre, Frp og KrF.

— Leserne deres må vente litt. Vi skal ha et møte i KrF klokken 09, der vi vil diskutere ulike scenarier, sier han til bt.no.

Han karakteriserer det som en «stor seier» at KrF nå havner på vippen i bystyret, og sier partiet vil «forhandle til det beste for Bergen».

Ønsker flertallsbyråd

Uten et rødgrønt byråd, gjenstår to sannsynlige alternativ: Et Høyre/Frp-byråd i mindretall, eller et flertallsbyråd med Høyre, Frp og KrF.

— Høyre, KrF og Venstre skal snakke sammen. Deretter får vi se, sier Frps Liv Røssland.

Møtet vil være en formalitet. Deretter vil Frp bli trukket inn i byrådsforhandlinger. Røssland vil helst også ha med KrF.

— Det er bedre å styre med et flertallsbyråd, sier hun.

— Bør det største partiet få byrådslederen?

— Det har vi ikke sagt noe om. Det eneste vi har sagt, er at det ikke er gitt at Høyre skal ha både byrådslederen og ordføreren, sier Røssland.

Ohnstad i opposisjon

Aps Terje Ohnstad erkjenner at partiet må forberede seg på fire nye år i opposisjon.

— Jeg skal ikke selge meg før flere valgkretser er opptalt. Men det er ikke tvil om at blokken vår går tilbake, sier Ohnstad til bt.no.

SV og RV gjør et dårlig valg i Bergen og går tilbake, trolig med fire mandater samlet. Ap ligger an til å vinne ett.

— Det tilsvarer tendensen på landsplan. Jeg vil påstå at Ap også har gjort en formidabel valgkamp i Bergen. Valgkamporganisasjonen sto på helt frem til i går kveld, sier Ohnstad.

Sunde, Helge