Vanligvis regner det så mye her i by'n at vi ikke legger merke til at noen av fontenene har manglet vann i flere år. Men nå ser vi det. Og nå vil vi ha dem fikset, de fine fontenene. På Skansen, for eksempel.

Spruten i Skansedammen har vært borte lenge, lenge. Ute i vannet skimter vi så vidt noen bobler under overflaten.

«Det hadde vært så fint»

— Synd. Det er så flott her fra før, så det hadde gjort seg med en fontene, sier student Karina Lind, som soler seg sammen med Caroline Pegg.

Venninnene fra Bodø kan ikke huske å ha sett fontenen i funksjon noen gang.

— Hybelvertinnen min sier at den ikke har virket på mange år, opplyser Karina.

I Steinkjellergaten står også en fontene uten funksjon. «Hodet» sprutet i sin tid ut vann til drikkekaret for hester. Ikke nå lenger. Tørt som i ørkenen. I bunnen av karet ligger en død flue. Utenfor Fredens bolig har det heller ikke vært mye sildring den siste tiden. Fontenen har stått «i årevis». I hvert fall tre.

I krysset mellom Baglergaten og Bakkegaten er ikke fontenen bare tørr, men knust. Når kommer den til å virke slik den skal?

Vann i luften

Bydelsgartner i Bergenhus bydel, Tor Christiansen, beroliger med å fortelle at kommunen har en plan for de fleste av de tørrlagte fontenene.

— Fontenen i Baglergaten skal bygges på nytt. De tekniske løsningene må endres, fordi den som står der nå trenger stadige reparasjoner. Saken er rapportert inn til grønn avdeling, og jeg vet ikke helt når den blir klar, sier Christiansen. Drikkekaret i Steinkjellergaten stengte kommunen av med vilje i fjor sommer. Problemer i nabolaget. Vannet rant inn på privat grunn, og det kan vi jo ikke ha noe av.

— Det er synd at den står tom, for den er jo flott. Jeg vet ikke når vi får gjort noe med den, og er redd arbeidet blir omfattende når den tid kommer, sier Christiansen.

Vannspruten i Skansedammen er det også fine planer for.

— Den er i ustand på tredje året. Vi fikk midler til å ordne den i fjor, men valgte å vente, siden det likevel er mange nye planer for parken når parkeringsanlegget kommer, opplyser bydelsgartneren.

Som minner oss på at vi har mange flotte fontener i byen som virker også. Og det har han jo rett i.