— Alle de faste torghandlerne må vise frem inntektslegitimasjon. Det betyr ganske enkelt utskrift fra kasseapparat og dagsoppgjør. Hvis de ikke har dette i orden, er sannsynligheten stor for at regnskapet er feil, sier likningsrevisor Helge Rasmussen ved Bergen likningskontor.

Se BTV-innslag!

Noen torghandlere må dokumentere omsetningen fra de siste tre dagene før kontrollørene slo til, andre for en hel måned. Frist: Før uken er slutt.

— Det blir først disse stikkprøvene. Så velger vi ut hvem som skal få en dypere kontroll, sier Rasmussen.

- Kjøpe kasseapparat?

Fredagens storaksjon på Torget viste at 17 torghandlere manglet kasseapparat, selv om de er pålagt å ha det.

Dét har ikke gått upåaktet hen: I går fikk torghandlerne besøk av selgere fra minst to firma som leverer kasseapparat. Og det er ikke det eneste resultatet av kontrollen:

— Det har vært litt frem og tilbake til nå i år om vi har brukt kasseapparatet, men nå kommer det til å stå her hver dag, sier Trond Jørgensen, som selger jordbær og moreller for Johan Gripsgård.

Men det holder ikke bare å ha kasseapparat - det skal brukes også. Nå skal likningsmyndighetene kontrollere at salget faktisk blir slått inn i kassen.

— Når vi får inn utskiftene av salg fra kasseapparatene, vil vi kontrollere hva som skjer på kassen minutt for minutt, fra de åpner til de stenger. Hvis det ikke registreres salg i lange perioder, er det en indikasjon på at inntektsregistreringen ikke er riktig, sier Rasmussen.

Kontrollsjef ved Hordaland fylkesskattekontor, Åse Marie Høyland, oppfordrer torgkunder til selv å sjekke at selgerne driver seriøst.

— Den enkelte kunde må se til at selger faktisk slår inn beløpet. Hvis de ikke gjør det, må du spørre om å få kvittering, sier Høyland.

- Vil du ha kvittering?

— Er de norske, disse jordbærene?

Svaret er ja. Dermed bytter en kurv jordbær og 65 kroner hender. Robert Gripsgård slår inn kjøpet på en mobil betalingsterminal, og legger pengene i en kasse.

— Vil du ha kvittering, spør Gripsgård.

— Nei.

— Pose?

— Ja, ellers spiser jeg opp alt på veien hjem, svarer den smilende kunden.

Gripsgård har ikke et vanlig kasseapparat, men en betalingsterminal for kort, der han også kan slå inn kontantkjøp og få ut kvittering. Pengene havner i en kasse.

— Jeg kjøpte denne fordi den er liten og hendig, og ikke trenger et stort batteri. Men nå vurderer jeg å kjøpe et vanlig kasseapparat, sier Gripsgård.

Han må til likningskontoret og vise frem inntektslegitimasjon for en hel måned.

— Det er ikke noe problem. Slike kontroller er alltid bra, og for min egen del er jeg ikke redd for noe, sier Gripsgård.

Følges tett videre

Andre torghandlere har nok større problemer enn han. Seks torghandlere kan ha drevet svart i flere år. Disse kan forvente fullt bokettersyn, og risikerer politianmeldelse.

Andre skal få hjelp til å rette opp mindre feil og mangler med driften.

— Ofte kan det være uvitenhet, at de ikke helt vet hvordan de skal gjøre ting. Det skal vi hjelpe dem med, sier likningsrevisor Helge Rasmussen.

Både han og kontrollsjef Åse Marie Høyland håper fredagens storaksjon vil gi varige resultater.

— Vi vil følge tett opp det som skjer videre på Torget. Vi vil diskutere med Torgstyret om hva vi kan bidra med, slik at de som står på Torget har orden på virksomheten, sier Høyland.

Valde, Vegar