OGNE ØYEHAUG

INGVILD RUGLAND

Kroepelien er dypt engasjert i Fisketorgets historie og fremtid, men å stenge fiskerne ute fra kaien i Bergen for å beskytte torghandlerne, har han ingen sans for.

— Vi er kort og godt av et ganske liberalt sinnelag, sier han.

Kroepelien uttaler seg på vegne av Det Nyttige Selskap når han går inn for at bergenserne på ny skal finne fiskere som selger sine varer i Vågen.

Å hindre fiskerne i å konkurrere om kundene hører ikke hjemme i våre dager. Dette burde være en sak for konkurransemyndighetene, mener Kroepelien.

Skuffet over Torget

Det var Det Nyttige Selskap som drev gjennom den omfattende oppussingen av fisketorget i 1997. Selskapet var også med og finansierte oppussingen som skulle redde Torget fra nedleggelse.

— Dette er en stor dag for Torget, Bergen, Norge og Verden. Endelig kan vi med stolthet vise frem vår gamle markedsplass, sa Kroepelien da Torget ble gjenåpnet 10. mai 1997.

I dag er han skuffet over utviklingen og oppgitt over at det ikke er fremdrift i arbeidet med å få Torget under tak, etter fjorårets arkitektkonkurranse. Også arkitektkonkurransen var et initiativ fra Det Nyttig Selskap, og Kroepelien satt som formann i juryen.

De siste årene synes han både vareutvalget og utseendet på Torget - på grunn av de midlertidige teltbyggene - er blitt verre og verre.

— Det er en meget negativ utvikling, sier Kroepelien.

For mye industrivarer

Kroepelien rusler gjennom sitt kjære fisketorg, kikker i kummene som nå er fylt v krabber, hummer og skjell.

Kroepelien etterlyser mer levende fisk i kummene og beklager seg over vareutvalget.

— Vi ser jo det at kummene brukes nokså sporadisk. I stedet selger man nesten bare ferdigpakkede industrivarer. Det er ikke representativt for hva man skal tilby turistene, sier Kroepelien.

Han er også misfornøyd med renhold og ryddighet.

— Det ser meget stygt ut på torget, rusket og sjusket. Vasketjenesten begynner for sent og ikke er god nok, sier Kroepelien.

800 års historie

Allerede på 1200-tallet ble fiskemarkedet etablert på Bryggesiden i Vågen. I 1558 flyttet handelen til Vågsbunnen før det endte opp i «hjertet av byrommet» som daværende ordfører Ingmar Ljones sa i sin hilsningstale ved gjenåpningen av torget i 1997.

Fiskere kom til byen for å selge fangsten ved bryggekanten, men på grunn av tiltagende forurensing ble det i 1889 satt opp 60 kummer for oppbevaring av levende fisk, og handelen begynt å krype opp på land.

Handelen med fisk direkte fra fiskere døde langsomt ut i løpet av 60-tallet. I motsetning til resten av byene langs kysten er det ikke mulig å kjøpe fisk og reker på kaien i Bergen i dag.

Hos fiskerne murres det over at det skal være så vanskelig å få prøve seg i Bergen, og en av Bergens største fiskegrossister hilser fiskebåtene hjertelig velkommen tilbake.

Nå får de også støtte fra torgforkjemper Johan Fredrik Kroepelien.

SLIPP DEM INN: Torgforkjemper Johan Fredrik Kroepelien i Det Nyttige Selskap vil ha direktesalg fra fiskere tilbake til kaien i Bergen, stikk i strid med torghandlerens ønsker.<br/>Ftoo: BJØRN ERIK LARSEN