— Fiskehandlerne er selvstendig næringsdrivende, og må selv ta ansvaret for at fisken er nedkjølt og hygienen god nok, sier Iversen.

Hun reagerer på at fiskehandlerne gir kommunen skylden for at fisken ikke var tilstrekkelig nedkjølt under Mattilsynets kontroll i forrige uke. Tilsynet påla fiskehandlerne å senke temperaturen i frysediskene og i kummene.

Krever faste disker

Storøyde turister som oppsøkte «The Famous Fish Market» i går formiddag fant ikke en eneste fisk. Torget var i stedet blitt yngleplass for streikende fiskehandlere i hvite T-skjorter, et stort presseoppbud, arbeidere som fjernet fiskekummene, en gestikulerende ordfører og sinte bergensfruer.

Fiskehandlernes talsmann Tom Rørnes leste opp en pressemelding med krav om torg med faste installasjoner og permanente frysedisker. Det har Riksantikvaren gått imot.

— Vi kan ikke drive torg med den hygieniske standarden som de hadde på 50-tallet. Det må byens myndigheter innse. Derfor aksjonerer vi i dag, sa Rørnes.

Han og de andre ville ikke ut med hvor mye penger de tapte på gårsdagens aksjon, men sa det var «en hel masse».

— Dette er et veldig dramatisk skritt. Det er midt i beste handletiden, sa fiskehandler Ragnar Fjellskål.

- Har det de trenger

Verken fiskehandlere eller lokalhistorikere som BT har snakket med, kan huske en liknende aksjon. Selv under det såkalte Torgslaget tidlig på 70-tallet, da kommunen ville beskjære Torgets areal, gikk handelen sin gang.

Byråd Lisbeth Iversen mener det er fullt mulig å holde seg innenfor gjeldende krav med dagens fasiliteter.

— De har tilgang til strøm og vann. De mobile kjølediskene fungerer på samme måte som en fast. Jeg synes det er rart at de gjør dette mens løsningen og finansieringen av det nye Torget er på vei, sier hun.

Iversens løsning inneholder enkelte faste installasjoner foran Zachariasbryggen og langs den såkalte «reketrappen» som skal bygges ut i vannet. I tillegg kommer det et nytt servicebygg på Blomstertorget. Resten av Torget vil fortsatt være en åpen plass med mobile boder. Ikke godt nok, mener torghandlerne.

— Det er ikke mulig å drive handel på den lille plassen. Nå må kommunen bestemme seg: Skal vi ha alt åpent fra Holbergstatuen til sjøen, eller skal vi ha et levende torg? spør Alf Husebø.

TUNGE LØFT: Jan Ellingsen fra firmaet Sigurd Johanson AS sørget for at de fire tonn tunge fiskekummene på Torget ble fjernet i går. Kummene skal bygges om slik at det blir lettere å rense rørene i fremtiden, og blir borte noen dager. I mellomtiden sørger fiskehandlerne for å få rengjort rørene i bakken skikkelig.