— Oldefar, oldefar, han var en grepa kar, sang Sund Blandakor fra scenen foran M/F «Skånevik» på Torget. Ned landgangen og ut i folkehavet svevet tre jenter med brett fulle av gratis smaksprøver på tørrfisk.

Her var det bare å forsyne seg. Og inne i M/F «Skånevik» var det mer å få. Det sørget elevene fra Fitjar vidaregåande skule for som laget mat og serverte deilige tørrfiskretter om bord.

Fest, det e' skillingsboller

Og Kanuttene, som var sluttet å spille for fem år siden, sang Anne Madam og Anne Malene i kjent stil, med hatter, trekkspill og fine forklær, og med mye humor og gode historier.

— Fest, det e' skillingsboller og bergensviser det, slår Kanuttene fast fra scenen. Men de var ikke alene om underholdningen. Utover gårsdagen kunne folk høre Tellnes Trio, Askøybeljen, Jimmy Øvredal med Os Durspelsamskipnad, Øygarden og Sund Toraderklubb, Steinslandsgjengen, Kormix, Åsalåten og Aga trio.

Og da har vi ikke nevnt Sotra Folkedanslag og Knarvik Gamaldanslag med et ord.

Hester og kyr om bord

Hese støt i dampfløyten fra D/S Oster på Bryggesiden fortalte at her lå dagens hovedattraksjon. Nyrestaurert, hvit og svart, med flott, autentisk skorstein, og offisielt erklært restaurert av fylkesmann Svein Alsaker.

Mye folk var samlet på båten og på kaien for å bivåne seremonien, både med og uten striper og blanke knapper. Koret Navy Vocalis sang sjømannssanger og trengselen var stor for å komme om bord og ta det nyrestaurerte vidunderet i øyesyn. En stor dag for kystkulturen, ble det slått fast.

— Jeg er fra Frekhaug og har ikke akkurat reist med Oster, men med andre fjordbåter, forteller Beate Håvåg om bord i Oster. Hun husker hun satt på båten og så på at de tok i land hester og kyr som skulle til slaktehuset. Hvis det var veldig fjære, måtte de heises i land. Det forteller jeg til ungene i barnehagen jeg jobber i, og det synes de er veldig spennende.

Minnepris

Karstein Stene, styremedlem i Nordhordland Veteranbåtlag og dagens kjøgemester, kunne fortelle at det var gått med 25.000 dugnadstimer og 13 millioner kroner for å få båten i stand.

— Hadde det vært et stabbur var det nok annerledes, men da vi trengte penger til å restaurere skorsteinen på Oster var verken myndigheter eller riksantikvar interessert, forteller Stene.

Men i dag er alle sorger slukt. Båten kan tjene egne penger. Og Nordhordland Veteranbåtlag, som overtok Oster på selveste kvinnedagen 8. mars 1996, har nå også tatt imot Johannes Kleppeviks minnepris på 25.000 kroner. Det er klart igjen for gamle dampen. Og i dag fortsetter torgfesten.