31. august la Coop ned nærbutikken på Rossland, til lokalbefolkningens store fortvilelse.

Det finner ikke Torfinn Eide seg i. Meland-mannen troppet like godt opp på lensmannskontoret i Knarvik og leverte en offisiell anmeldelse etter butikknedleggelsen.

— Røves

— Det er rett og slett et tyveri. Det er en bygdeeiendom som røves fra bygden, sier Eide, som håper det blir rettssak av anmeldelsen.

— Jeg stiller mer enn gjerne opp som vitne.

Det var Avisa Nordhordland som først skrev om saken.

Butikken på Rossland åpnet som et samvirkelag nesten på dagen for 75 år siden. Eide mener at butikken derfor tilhører folket.

— Det var innbyggerne som startet opp butikken og bygde den opp sten for sten. Så klarte Coop å røve den til seg, sier han fortvilet.

Tømmer bygden

Eide sier han hadde tenkt til å anmelde det tidligere, men lenge hadde et håp om at Coop ville innse hva de var i ferd med å gjøre i tide.

— Det er ikke bare en butikk som er borte, det er en hel institusjon. Her var det post, tipping og alt mulig. Det pågår en systematisk tømming av bygden, sier han fortvilet.

Sjefen for Coop Hordaland, Øystein Kahrs, forsvarer nedleggelsen.

— Generelt kan jeg si at folk på bygdene må være mer bevisste på å bruke sine nærbutikker. For mange er dessverre villige til å kjøre langt for å få billigere varer og bruker bare bygdebutikken som reservebutikk. Det klarer ikke en bygdebutikk å overleve på. Dette til tross for at det også er mange som er lojale mot sin butikk, sier Øystein Kahrs, sjef for Coop Hordaland.