«Barnebyen» var navnet på gründerprosjektet som NRK-kjendis Tore Strømøy og hans partner Karen Bit Vejle fra «Tore på sporet»-redaksjonen satset på å realisere i Trondheim.

I januar, etter to års jakt på samarbeidspartnere og investorer, ga Strømøy og Bit Vejle opp.

— Vi synes fortsatt det er et kjempeartig prosjekt, men det lot seg ikke realisere i Trondheim. Vi var uheldige med timingen og kom midt opp i ettervirkningene av 11. september og store overskridelser på byens nye badearena, sier Strømøy til Bergens Tidende.

DnB-Lund koblet

I februar ble sponsorsjef Jacob Lund i DnB kjent med ideen.

— Jeg har vel vært en slags jordfar her i Bergen. Når de klarer å drive parker langt inne i skogen på Hunderfossen og i Bø i Telemark, må det være mulig å få til noe slikt i Bergen, sier Lund.

Lund tok kontakt med Ruth Grung, leder av Ap i Bergen og skolebyråd. Hun tente umiddelbart og tok kontakt med gründerne i Trondheim.

5. mai var Tore Strømøy og Karen Bit Vejle i Bergen på et møte med Ruth Grung. Der deltok også partifelle Trond Tystad på vegne av byrådet, samt administrerende direktør i Bergen Næringsråd, Helge Dyrnes og reiselivsdirektør Ole Warberg.

— Så langt har jeg fått bare positive tilbakemeldinger, sier Ruth Grung til BT.

Planen hennes nå var å presentere ideen for aktuelle samarbeidspartnere. Så langt kom hun ikke før BT fikk nyss om initiativet.

Lekehus under tak

Tore Strømøy beskriver «Barnebyen» som en opplevelsespark der barn aktivt får prøve ut ulike aktiviteter, ikke passivt kjøre karusell.

I Trondheim hadde Strømøy & Co. avtale med Lego Norge, som skulle lage et eget lego-hus i «Barnebyen»

Nidar skulle bygge en liten sjokoladefabrikk. Der skulle bli musikkstudio, mini-Adressa og mini-NRK - det meste værsikkert under tak.

Trondheim kommune stilte opp for «Barnebyen» og lovet gratis tomt i tre år. Planen var å reise anlegget på et 70 dekar stort område sør for sentrum.

120 millioner koster «Barnebyen» å reise. Da trønderne ga seg, hadde de inne 25 av cirka 40 millioner i nødvendig egenkapital.

Grønneviksøren

Ruth Grung ønsker å plassere en bergensk variant av «Barnebyen» på kommunal grunn ved Store Lungegårdsvann. Nærmere bestemt på Grønneviksøren, der det ligger kommunale verksteder og BIR har gjenbruksstasjon.

Tomten der er langt fra så stor som den trønderne ville bruke. Det stanser ikke Grung:

— Vi ser for oss en mer kompakt versjon av «Barnebyen» enn trønderne planla, sier Grung. Bedrifter, både lokale og nasjonale, skal inviteres til å delta. Også Vitensenteret kan få plass i «Barnebyen», sier Grung.

Hun begrunner engasjementet sitt med at Bergen har behov for å fornye sentrum, spesielt med tanke på å gi barn og unge positive opplevelser. Om ikke lenge blir det utlyst en konkurranse om Store Lungegårdsvann der «Barnebyen» kan inngå.

Boliger og svømmeanlegg

— Hva med visjonen din om storstilt boligbygging langs Store Lungegårdsvann. Vil ikke «Barnebyen» fortrenge boligene?

— Nei, slettes ikke. «Barnebyen» kan bli et positivt supplement til de nye boligområdene. Store Lungegårdsvann blir et eldorado med svømmeanlegg i ene enden og «Barnebyen» i andre.

— Mener du kommunen skal skaffe «Badebyen» gratis tomt i noen år, slik Trondheim kommune lovet?

— Gratis tomt kan godt være kommunens bidrag til prosjektet, dersom det er forenlig med EØS-reglene, sier Ruth Grung.

Gründer Karen Bit Vejle er glødende overbevist om at Bergen kan overta der trønderne glippet. Selv flytter hun gjerne til Bergen for å sjøsette anlegget.

Bit Vejle og kompanjong Strømøy eier konseptet og vil ha eierandeler i en eventuell «Barneby» i Bergen.

KOMMUNAL TOMT: Her mener Ruth Grung at en bergensk variant av «Badebyen» kan reises.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN