Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og partisekretær Raymond Johansen i Ap var blant gjestene som tok farvel med Tore Eikeland, som ble drept på Utøya 22. juli.

Hamre kyrkjetar 350 personer. Nær 1000 møtte opp. Flere hundre sto utenfor i gråværet ogfulgte begravelsen.

Eikeland ledet Hordaland AUF i tre år. Han ble trukket frem av statsminister Jens Stoltenberg under minnegudstjenesten i Oslo Domkirke søndag 24. juli.— En av Norges mest talentfulle ungdomspolitikere, sa statsministeren under sørgegudstjenesten.

I sin minnetale i kirken fredag ble dette utdypet av Raymond Johansen.

— Mange med meg har tenkt at Vestlandet var i ferd med å løfte opp en ny Einar Førde på den nasjonale politiske scenen, sa Arbeiderpartiets partisekretær.

Like etter fikk de fremmøtte i kirken høre Christine Guldbrandsen synge «Eg ser» av Bjørn Eidsvåg.

- Tok ikke nei for nei

Marte Mjøs Persen, Aps ordførerkandidat i Bergen, talte i begravelsen.

— Det er ikke rett, det er usigelig vondt og dypt urettferdig at vi må samles her i dag av den grunn vi er samlet, sa hun.

Persen leste også minneord fra familien, som beskriver Tore Eikeland som engasjert allerede fra han var liten.

— Allerede i barnehagealder kunne han argumentere med det meste, og tok ikke et nei for et nei, sa Persen.

Også helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen hedret Tore Eikeland.

— Vi skylder Tore å aldri mer ta våre verdier som en selvfølge. Vi skylder Tore å fortsette kampen for det han trodde på, sa en svært beveget minister.

— Jeg vil alltid være takknemlig og stolt over å ha kjent Tore. For til tross for aldersforskjellen betraktet jeg ham som en god venn, fortsatte hun.

Kronprinsen

Eikeland beskrives som en ressurssterk ung mann med glimt i øyet og sterke meninger.

— Vi kalte Tore for kronprinsen, sa ordfører i Osterøy, Kari Foseid Aakre (Ap) til BT like etter at Eikeland som en av de første ble bekreftet omkommet.

Aakre holdt også minnetale i begravelsen.

Blant de andre talerne var AUFs Mette Valle, som var nær venninne av Tore, og selv overlevde Utøya. På talelisten sto også Ørjan Myrmel, leder i Bergen og omland LO; UiB-rektor Sigmund Grønmo; rektor Hans Peder Vibe på Bergen katedralskole og Dag Sveinung Aasheim, Tores lærer på Osterøy ungdomsskole.

Flere politikere, blant dem statsministeren, har trukket frem Eikelands innsats på vårens Ap-landsmøte. Der holdt han et gnistrende innlegg mot EUs postdirektiv. Etter manges mening var han svært viktig i kampen for å sikre flertall mot direktivet.

- Alltid der

Eikeland sto også på åttendeplass på Arbeiderpartiets liste til det kommende fylkestingsvalget.

21-åringen gikk ut fra Bergen katedralskole i 2009.—  For en rektor er det ikke så lett å kjenne alle elevene på skolen, men Tore var alltid der. Han var åpen, ærlig og hadde ikke minst en underfundig humor. Han hadde stor omsorg for sine medelever, sine lærere og også for rektor, sa rektor ved skolen, Hans Peder Vibe, da skolevenner og lærere var samlet til minnestund 26. juli.

DREPT PÅ UTØYA: Tore Eikeland (21).