— Det jeg kjenner jeg er forbannet på byrådet for, er at de prøver å gjemme sin egen unnfallenhet bak å si at politiet har for lite ressurser, sier Oddny Miljeteig, gruppeleder for SVs bystyregruppe i Bergen.

I mandagens BT utrykte fungerende sosialbyråd HildeOnarheim (H) skuffelse over at «politiet har strevd slik med sine ressurser at de har nedprioritert Nygårdsparken». Samtidig ønsker hun at problemene rundt Nygårdshøyden skal løftes til et nasjonalt nivå.— Dette er et politianliggende, og politiet trenger mer ressurser fra staten. Dette kan vi ikke løse lokalt, sa Onarheim mandag.

- Uetisk

Byrådsleder Monica Mæland sa også at hun ville be politiet om å øke innsatsen i Nygårdsparken etter det anmeldte overgrepet i helgen.

Det faller ikke i god jord hos Miljeteig.

Nok en gang fraskriver byrådet seg fra ansvar

Siw-Anita Lien (Ap)

— Når byrådet ikke følger opp sin del av arbeidet, slik at politiet finner det nødvendig å sette foten ned, må ikke byrådet komme etterpå å drive ansvarsfraskrivelse. Det er uetisk både overfor de rusavhengige og dem som bor rundt parken, sier hun.

For egen del er Miljeteig enig med sosialbyråden i at problemene i og rundt parken er så massive at Bergen bør be om statlig hjelp.

— Men da må vi være tydelige på hva vi vil og når vi vil ha det. Vi må si hva det er vi ikke makter som kommune. Det nytter ikke med det sedvanlige, diffuse, at staten må komme på banen, sier hun.

- Fraskriver seg ansvar

Vekterordningen som ble innført i mai, ser hun på som avlat for å ha lagt ned tilbud som fungerer.

— Det blir et skuebrød man setter inn for å ta oppmerksomheten vekk fra at man ikke gjør de tingene politiet etterlyser. Da nytter det ikke å rope på staten.

Siw-Anita Lien (Ap), leder for komitefor helse og omsorg i bystyret, sier Arbeiderpartiet reagerer også sterkt på at byråd Hilde Onarheim reduserer saken om Nygårdsparken til et spørsmål om politiets ressurser.

— Nok en gang fraskriver byrådet seg fra ansvar. Politiet kan ikke sprenge rusmiljøet i Nygårdsparken før byråd Hilde Onarheim har gjort sin del av jobben, sier hun.

Vil bare flytte problemet

Lien peker på at byrådet i 2012 lovet bot og bedring da handlingsplanen mot åpne russcener ble vedtatt, med bred tilslutning i bystyret.

Det skulle blant annet satses på opprusting av Nygårdsparken, bedre og tettere oppfølging av rusmisbrukerne, opprettelse av mottaks- og oppfølgingssentre, tryggere byrom og økt satsing på LAR-sentre.

— Lite tyder dessverre på at situasjonen hverken for byens rusmisbrukere eller beboere rundt Nygårdsparken er blitt noe bedre, sier hun.

Lien mener at å sette inn store politiressurser før byrådet har gjort jobben sin, kun vil forflytte problemet rundt til nye steder i Bergen sentrum.

— Nå handler det derfor om at byrådet slutter å skylde på andre og gjør det de selv skal.

Demonstrasjon mandag kveld

Mandag kveld arrangeres det demonstrasjon i Nygårdsparken.

— I stedet for å ferdes hvor vi føler oss trygge, vil vi denne gangen gå til området hvor de narkomane befinner seg og vise at vi har krav og rett til å bruke parken, sa Synnøve Fluge til BT mandag.

Hun er en av beboerne som har engasjert seg etter den angivelige gjengvoldtekten lørdag.

Komiteleder Lien i Arbeiderpartiet mener frustrasjonen til beboerne i området rundt parken er helt forståelig.

Det gjør også Miljeteig.

— Det er anmeldt et avsindig, alvorlig overgrep som selvsagt skremmer opp oss alle. Jeg skjønner godt at dette blir det som får det til å flyte over for dem som bor i området, sier gruppelederen for SVs bystyregruppe i Bergen.