HILDE KRISTIN STRAND

KRISTIN JANSEN

— Torden er ikke farlig, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

— Det er ikke mange som blir skadet hvert år, og det kan gå år mellom hver gang noen omkommer, sier Alsvik Walløe.

Dersom det smeller like over hodet på en, og himmelen lyser opp med jevne mellomrom, er det best å holde seg innendørs. De elektriske apparatene man er redd for bør man dra ut stikkontakten til. Slår det ned i nærheten kan nemlig disse bli skadet.

Dra ut kontakten

— Strømmen trenger ikke gå for at apparatene skal bli ødelagt, sier Juliet Balgobin, presseansvarlig i BKK.

Hun sier man bør legge merke til når apparatene er i halvspenning. Da lyser de svakt, og jobber hardt for å beholde spenningen. Det beste man kan gjøre da er å dra ut kontakten.

Noen opplever at de må tømme fryseboksen for råtnende og ødelagte matvarer etter lynnedslag og strømbrudd. Informasjonsrådgiver Nina Mikkelsen i Gjensidige NOR mener dette ganske enkelt kan forhindres ved å trekke ut kontakten når det står på som verst.

— Normalt trenger man ikke å være redd for å gjøre det. En skikkelig fryseboks skal kunne tåle å være uten strøm en liten stund. Når tordenværet gir seg er det bare å plugge i kontakten og sjekke termostaten. Da slipper man å miste premielaksen, sier Mikkelsen.

Det er også mulig å verne seg mot lynskader med såkalte primærvern og sekundærvern. Når disse installeres ledes overspenningen som oppstår ved tordenvær rett ned til jorden. Et sekundærvern kobles direkte til det elektriske apparatet, mens primærvernet monteres ved hovedinntaket eller i sikringsskapet.

- Mer sannsynlig å vinne i lotto

Meterolog Alsvik Walløe sier det ikke er grunn til å være hysterisk redd når det tordner.

— Det er større mulighet for å vinne i lotto enn å bli truffet av lynet, sier meteorologen.

— Det er nok ikke farlig for mennesker å se på fjernsyn eller bruke pc. Å snakke i telefonen har jeg heller ikke hørt at er direkte farlig, legger han til.

Informasjonssjef i Telenor Norge, Esben Tuman Johnsen, sier at han ikke har vært borti problemstillingen om det er farlig å snakke i mobiltelefon i tordenvær. Det er ikke noe ved mobilsignalene som gjør at disse skulle trekke til seg lyn. Når det gjelder fasttelefon bør man være litt mer forsiktig med å bruke denne, da ledningene kan føre strøm.

Heller ikke dusjing er farlig.

— Vann kan føre strøm. Men jeg har aldri hørt om noen som er blitt skadet av å dusje, smiler Alsvik Walløe.

Dersom man ferdes utendørs, er det aller tryggeste å sitte i en bil. Karosseriet fører strømmen i bakken. På sjøen er man mer utsatt. Men heller ikke der trenger man å bli skadet dersom man passer på å ikke være det høyeste punktet i båten.

— Hører man torden i det fjerne, kan man trygt oppholde seg utendørs. Men dersom det smeller like over hodet på en, bør man gå inn, sier meteorologen.

Og vil man likevel være ute må man huske kanskje det viktigste kjerringrådet av alle: ikke still deg under et tre.

KRAFTIG LYNAKTIVITET: Uværet skapte store problemer på Vestlandet i går. Slik så himmelen ut over Askøy ved 23.30-tiden tirsdag kveld. Bildet er tatt fra Laksevåg. <br/> FOTO: ERIK ASK