— Det er stor forskjell på en toparti- og en trepartiregjering, sier odelstingspresident Ågot Valle (SV). Hun understreker at det neppe er full enighet i hele SV om viktigheten av å ha med Sp. Men SVs tre listetopper fra Hordaland er alle svært opptatt av å ha med Sp, dersom partiet selv ønsker det.

— Det blir svært viktig for en ny regjering å ha to «nei til EU-partier» med, sier Valle, som står øverst på listen i Hordaland.

— Dessuten står vi mye nærmere Sp enn Ap i økonomisk politikk og næringspolitikk, sier Audun Lysbakken. Han sitter i Stortingets finanskomité og er andremann på listen fra Hordaland.

Ågot Valle, Audun Lysbakken og nummer tre på Hordalandslisten, Aud Karin Oen, har akkurat vært med på SVs valgkampåpning på Torget i Kristiansand. Bergens Tidende samlet de tre til en kald prat på uterestauranten Sjøhuset, etter åpningen.

- Før du var født

— Det blir en helt spesiell valgkamp som blir mye tøffere enn noen gang tidligere, hevder Lysbakken.

— Du var ikke med i 1977, skyter Valle moderlig inn.

— I 1977?? Det var jo året jeg ble født, prøver unggutten fra finanskomiteen. Han er unnskyldt. En som holder på å kjøre opp til sertifikat, kan da umulig holde rede på alle tøffe valgkamper i partiets 30-årige historie.

— Hvorfor så tøft akkurat i år?

— Vi har to regjeringsalternativer som i seg selv vil mobilisere flere velgere enn ... (kunstpause) ... ja, ja i hvert fall på lenge.

Vil skremme lommeboken

— Høyre vil da kjøre på sin tradisjonelle skremselspropaganda, tror Valle.

— Som er?

— Økonomi. De vil skape frykt for at vi tømmer offentlig kasser og folks kommebøker. Og så vil de hevde at vi vil detaljstyre livene deres.

Alle de tre synes innforstått med at SV har lagt hodet på blokken.

Skulle de tre få velgerne med seg på et rød/grønt flertall, så må de klare å danne en regjering. Og i en slik regjering skal de tre nokså uenige partiene få sette sitt stempel på.

Worst case

— Det aller verste som kunne skje for SV var en ny regjering uten at folk merket noen forskjell. Skal SV med i en regjering må folk merke virkelig forskjell på en del viktige områder, sier Lysbakken.

— Hvor mye vi kan få til, vil i stor grad bli bestemt av valgresultatet. Og vi går ikke regjering for enhver pris. Han nekter imidlertid å si hvilke oppslutning partiet krever for å gå i regjering.

— Men vi kommer garantert ikke til å kreve 36,9 prosent, gliser han.

For Hordalands del mener Ågot Valle det ikke er realistisk å håpe på mer enn å få gjenvalgt dagens to representanter.

— Så kan Ågot komme inn i en ny regjering, og da vil Aud Karin Oen også få plass på Stortinget, mener Lysbakken.

<b>ENDRING SKAL MERKES:</b> SVs tre listetopper fra Hordaland lover at folk skal merke forskjell med en ny regjering hvor SV er med. Men verken Aud Karin Oen (til v.), Ågot Valle eller Audun Lysbakken har lyst til å gå i regjering alene med Arbeiderpartiet. FOTO: STIG MARION WESTON