• Dette været er absolutt det verste for oss astmatikere, når det er kaldt ute, vindstille og ingen nedbør, sier Liv Gjerland, som må holde sønnene innendørs.

På de kaldeste dagene står vedfyring for opp til 50 prosent av det totale utsleppet av svevestøv, mens biltrafikken står for 30 prosent.

Eksoslokket over sentrale deler av Bergen vil bli liggende en uke til, melder vakthavende ved Vervarslinga på Vestlandet.

Det er uaktuelt for Liv Gjerland å ta sønnene Ole-Martin og Jens-Kristian med på julehandel i sentrum. Hun måtte selv en tur til sentrum i går. — Det svir i brystet av forurensing og kulde, sier Gjerland. Alle de tre har astma.

Lørdag kom brødrene hjem fra et seks uker langt opphold på barnesykehuset på Geilo. Der har de fått behandling for astma, og lært å stå på ski i rein og tørr luft.

— Det er mye friskere luft på Geilo enn her. Det merker vi godt, sier Ole-Martin (10).

Liv Gjerland synes det er trist at sønnene må komme tilbake til en by med så dårlig luftkvalitet at de helst bare bør holde seg inne i huset hjemme i Fyllingsdalen. Hun blir oppgitt i blikket når vi forteller at meteorologene varsler finvær i enda en uke.

— Dette været er absolutt det verste for oss astmatikere, når det er kaldt ute, vindstille og ingen nedbør. Svevestøvet legger seg ikke. Det er synd å si, men vi ser frem til litt nedbør igjen, sier moren.

— Ja, det er bra for oss med alt regnet i Bergen, sier Jens-Kristian.

I går morges visste ikke Gjerland om at luftforurensingen i Bergen var målt til et urovekkende høyt nivå, og dro av gårde for å gjøre et ærend.

— Da jeg kjørte gjennom Solheimsviken i 08-tiden kjente jeg det veldig godt, og jeg kjenner fremdeles smertene i brystet etter en kjapp tur i sentrum i ettermiddag, sier Gjerland. Det er nesten en time siden hun kom hjem.

Verket etter luftetur

Derfor er det ikke aktuelt for mammaen å ta med seg sønnene på julehandel i sentrum, før regn eller vind har fjernet den verste forurensingen.

— Det kan vi bare ikke. Det er for smertefullt for oss i sentrum. Vi får heller snike oss inn i et kjøpesenter, sier Gjerland.

Samtidig er det problematisk for henne å holde guttene inne.

— Jens-Kristian liker ikke så godt å være ute. Sånn har det blitt fordi han vet om smertene og ubehaget som kommer. Ole-Martin har mer lyst til å gå ut, men etter noen timer ute søndag ettermiddag, lå han i sengen og verket i brystet etterpå, sier Gjerland.

Guttene har vært plaget med astma siden de var veldig små. Brødrene har vært mye hjemme fra skolen på grunn av forkjølelser og luftveisinfeksjoner. Og vinteren er verst.

— Jeg tror det er vanskelig for mange astmatikere nå, for dette er en skjult funksjonshemming. Det er ingen som kan se utenpå oss at vi er syke, men vi klarer ikke å puste skikkelig i denne luften.

Det snører seg sammen og river i brystet, sier Gjerland.

Hun ser ikke noen god løsning på forurensingsproblemet heller. Hun ser på Jens-Kristian. Han trekker på skuldrene.

— Det er altfor mange som liker biler, sier 11-åringen.

- Folk bør være inne

Norges Astma og Allergiforbund har ikke ferske tall på antall astmatikere, men anslår at 9-12 prosent av alle barn her i landet har astma, mens vel 5-7 prosent blant voksne har denne lidelsen.

— Etter helgen har vi hatt mange telefoner fra folk som har store problemer med å gå ut nå, på grunn av både kulde og forurensing. Vi anbefaler folk med astma om å holde seg inne. Og de som må til sentrum, bør snakke med legen og finne ut om de skal øke inntaket av medisin, sier Maren Tveit, fylkessekretær i Hordaland.

I tillegg anbefaler hun en maske som kan skjules i et sjal eller en lue.

— Jonas-masken tar ikke bort forurensingen, men filteret varmer opp luften slik at kulde ikke blir et problem. Den kan være bra nå, for det hjelper på lungene å ta bort det ene problemet, sier Tveit.

PLAGET AV KLIMAET: Liv Gjerland vil ikke å ta med seg sønnene Ole-Martin (10) (til v.) og Jens-Kristian (11) Myklebust til sentrum igjen før vind eller regn har fjernet den verste forurensingen som svever i luften. – Det er ikke bra her i Fyllingsdalen heller, men i sentrum er det ille nå, sier moren, som selv måtte til sentrum i går fordi hun hadde en avtale.
FOTO: JAN M. LILLEBØ