Tidligere denne uken konkluderte Statens Naturoppsyn at det var ulv som drepte to lam i nærheten av bolighus på Slettahaug i Naustdal.

Avisen Firda har nå snakket med en av beboerne, Vidar Falkenberg, som hevder å ha møtt på en ulv.

— Det finnes ikke tvil i min sjel at det var en ulv jeg så, sier Falkenstein til Firda.

Redd

Ulven skal ha passert noen titall meter foran bilen hans. Den var kraftig bygd, med en lang, kraftig hale. Han legger ikke skjul på at det var en spennende opplevelse, men blir likevel grepet av bekymring. Det samme gjør samboeren Monica Areklatt.

Hun forteller at både sauene og kaninen til jentungene deres nå blir tatt inn om nettene.

— Vi er først og fremst redde for husdyrene våre. Døtrene våre er så små at de som regel har lagt seg når det er mørkt. Vi har likevel snakket om å holde de inne i huset når det mørkner, sier hun til Firda.

Ikke farlig

Sist gang en ulv ble skutt i Sogn og Fjordane var i 1950. Eksperter mener ulven ikke er farlig for mennesker.

— Jeg har forståelse for at folk frykter ulven, det fins en skremmende mytologi rundt den, men folk har ingen grunn til å være redde, sier naturoppsynsmann Rein-Arne Golf.

Stabil mengde

Totalt i Skandinavia var antallet ulver cirka 400, rundt 30 av dem bare i Norge og 50 i grenserevirene i Norge og Sverige, ifølge NTB. 230 ulver var kun i Sverige, opplyser Rovdata, den nasjonale leverandøren av bestandstall.

Registreringen av rundt 80 ulver inne på norsk areal er det samme antallet som ble registrert vinteren før.

— Vi ser at antallet ulv som kun er i Norge har vært stabilt rundt cirka 30 de siste to vintrene, og at antall ulver i grenserevir også er uendret fra forrige vinter til sist vinter, sier leder Morten Kjørstad i Rovdata til NTB.