For fire år siden innførte Bergen Kommune en ny forsøplingsforskrift. Kommunen proklamerte da på sine nettsider at «med politivedtekten i ryggen, vil byens byvektere ilegge gebyrer på kr 500,— for all forsøpling av det offentlig uterom». Til dags dato har ikke ett eneste gebyr blitt skrevet ut for gateforsøpling.

Bekymret for sikkerheten

— Vi måtte nesten hatt politivakt om vi skulle håndhevet dette. Byvekterne måtte i det minste gått sammen to-og-to, sier Atle Kleppe, direktør i Samferdselsetaten i Bergen kommune.

Det er Kleppes etat som skal håndheve forsøplingsforskriften, hvor det står at kommunen kan ilegge både huseiere og personer som befinner seg i det offentlige rom gebyr for forsøpling. Kleppe forteller at de kun har valgt å konsentrere seg om huseierne - privatpersoner som kaster søppel på gata holder de seg unna.

— Det er på grunn av sikkerheten. Det meste av forsøplingen i sentrum skjer sent på kvelden og i helgene, når folk gjerne er beruset. Man vet jo aldri hvordan folk vil reagere på å bli ilagt et slikt gebyr, sier Kleppe, som sier han selv nødig ville stått på Torgallmenningen og konfrontert folk som kaster fra seg søppel nattestid.

-Passivt

Sondre Båtstrand fra Miljøpartiet De Grønne mener det blir for passivt ikke å skrive ut gebyrer når forskriften helt klart gir kommunen myndighet til å gjøre det.

— Jeg synes det er for dårlig, hva var vitsen med å innføre dette hvis man ikke hadde tenkt å følge det opp, spør han.

Båtstrand har forståelse for at kommunen må ivareta sikkerheten til sine ansatte, men mener likevel kommunen bør ta affære.

— Vi kan ikke ha et bøllevelde hvor frykt for at forsøplerne blir sinte gjør at vi ikke irettesetter dem, sier han.

Båtstrand er imidlertid klar på at det ikke bare er kommunens skyld at bykjernen ser ut som en svinesti nattestid. Han mener de som benytter seg av sentrum må skjerpe seg og får støtte fra Trond Hjelmeland, prosjektsjef i Bergen Bydrift.

Kan bli bedre

-Bergenserne har helt klart et stort forbedringspotensiale her. Hvis du sammenligner med Oslo er de klart flinkere til å bruke bosspannene enn det vi er, sier Hjelmeland, som mener det er synd at Bergen kommune skal bruke så mye penger på folks dårlige holdninger.

Hjelmeland tror mye av problemet kunne vært løst med håndheving av forsøplingsforskriften, gjerne i kombinasjon med holdningskampanjer. Samferdselsdirektør Kleppe kan fortelle at de planlegger en ny holdningskampanje på Bergen Kino nå i juni.

— Men folk kan fortsatt kaste boss i gatene uten å bekymre seg for pengeboken?

— Nei for vi har fortsatt politiet som patruljerer gatene. Dessuten kan det hende vi endrer rutinene våre.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!

bossbolle.jpg
Rune Berentsen