— Det er et forferdelig sjokk og kom så uventet. Jeg snakket med ham torsdag kveld, og vi gjorde de siste justeringene på klagen til domstolen i Strasbourg. Klagen ble sendt fredag, og så døde han samme dag. Det er forferdelig, og ikke til å tro. Han døde som følge av sykdom, sier en sterkt preget Arvid Sjødin.

Sjødin var Bertelsens advokat. Bergenseren ble avsatt som dommer i Bergen tingrett. Staten mente han ikke var egnet som dommer og vant først i Oslo tingrett.

- Går til Strasbourg

Bertelsen anket, men tapte i lagmannsretten. Han brakte dommen fra lagmannsretten til Høyesterett, men vant ikke frem. Sjødin bisto ham fra ankesaken til lagmannsretten, og den siste tiden arbeidet de med klagen til Strasbourg.

— Klagen ble sendt til domstolen i Strasbourg samme dag som han døde. Jeg kommer ikke til å gjøre noe for å stanse klagen. Den går til Strasbourg til ære for Bertelsen, sier Sjødin.

Han forteller at Bertelsen opplevde dommene mot ham som en voldsom belastning.

— Han reagerte sterkt på dem fordi han var så sikker på at de var uriktige. Han var også sikker på å vinne frem. Nå får vi se hva som skjer med klagen som gikk i posten fredag. Jeg kjenner ikke regelverket når situasjonen er som den nå er, sier Sjødin.

- En vegg falt ut

BT har snakket med flere venner av den tidligere dommeren. De er alle sterkt preget av dødsfallet.

— Det er som en vegg har falt ut. Tor var under et sterkt press som dommer i en årrekke, men sto alltid oppreist. Dødsfallet kom helt uventet. Han arbeidet med flere prosjekt, og det er ikke til å tro at han har gått bort. Vi er alle i dyp sorg, sier Tor Titlestad, som har kjent Bertelsen siden 1. klasse på barneskolen.

— Han døde brått etter et sykdomstilfelle, legger han til.

Den endelige dødsårsaken vil trolig bli fastslått gjennom obduksjon. BT får opplyst at Bertelsen var i kontakt med andre før han døde og sa at han følte seg dårlig. Hans familie ber om ro og ønsker ikke å uttale seg til media.