I tre uker satt 16-åringen fengslet i full isolasjon. Sammen med to kamerater var han siktet for det brutale drapet på rullestolbrukeren Mentz Dankert Løtvedt. Senere tilstod broren til mannens husvert drapet. Politiet sa da at gutten var sjekket ut av saken, men opprettholdt likevel siktelsen i et helt år.

— Her snakker vi om fengsling av et helt uskyldig barn. Dette har vært svært traumatisk for gutten, sier hans forsvarer Arild Holden.

Psykiske problemer

Gutten, som nå er 19 år, har slitt med psykiske problemer etter drapssiktelsen. Han har hatt søvnproblemer, konsetrasjonsvansker og dårlig matlyst. 19-åringen opplevde også at han var stemplet som drapsmann i nabolaget lenge etter at han var løslatt.

— Jeg er urolig for hvordan det skal gå med ham videre, sier Holden.

Tidligere i år ble 19 åringen tilkjent 80.000 kroner i Bergen tingrett. Gulating lagmannsrett valgte å heve beløpet med 40.000.

Belastende pressedekning

Guttens advokat Arild Holden la ned påstand om oppreisning på mellom 300.000 og 400.000 kroner. Påtalemyndigheten ønsket et lavere oppreisningsbeløp enn det som ble gitt i tingretten.

— Jeg registrerer at beløpet er langt under det kjærende part ønsket. Ellers tar jeg kjennelsen til etterretning, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold.

— Synes du gutten har fått for mye?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere. Vi forholder oss til det som er utmålingen fra domstolene.

Lagmannretten har lagt vekt på at gutten var svært ung da han ble fengslet. Den omfattende pressedekningen av Toppe-drapet har også vært en betydelig belasting for tenåringen som visste at han var uskyldig.