Kvart over fem i går ettermiddag kjørte de ansatte på Safaributikken på Lagunen rundt og fylte handlevogner med kjøttdeig med nummeret 103 på.

Da hadde det gått over to timer siden Mattilsynet startet sin pressekonferanse, der de pekte ut kjøttdeig fra Gildes anlegg på Rudshøgda som trolig årsak til at seks barn har fått en alvorlig nyresykdom.

Alt malt storfekjøtt fra Rudshøgda solgt etter nyttår er under mistanke, og Gilde trakk tilbake 50 tonn kjøttdeig, karbonadedeig og familiedeig fra markedet.

Mattilsynets distriktskontorer har samlet inn prøver av kjøttdeigen, som nå blir analysert ved Norges veterinærhøgskole. Resultatet vil trolig foreligge tidlig i neste uke.

Seks tonn siden nyttår

Drøyt seks tonn av dette kjøttet har havnet i butikker på Vestlandet, fra Vest-Agder til Sogn og Fjordane. Det sier informasjonssjef Grethe Skundberg i Gilde region Vest.

– Men det er viktig å få med at det ikke er påvist bakterier i kjøttdeigen, men at Gilde velger å trekke tilbake 50 tonn for sikkerhets skyld, sier Skundberg.

Ifølge Skundberg får butikkene på Vestlandet mesteparten av kjøttdeigen fra Gildes anlegg i Egersund. Den er ikke under mistanke, og har autorisasjonsnummer 113.

Verken Gilde eller kjedene kunne i går gi noen nøyaktig oversikt over hvilke butikker som har solgt det omstridte kjøttet.

En kort sjekkerunde hos noen av de største dagligvarebutikkene i Bergen, viste at flere hadde en blanding av kjøttdeig med nummer 103 og 113. Det viste seg også at av to butikker i samme kjede, kunne en ha den omstridte kjøttdeigen mens den andre ikke hadde den.

Fjernet etter SMS-melding

Alle de store dagligvarekjedene selger kjøttvarer fra Gilde. Den bondeeide giganten selger nær halvparten (48 prosent) av alt kjøtt her i landet.

Gildes største kunde er Norgesgruppen. Deres butikkjeder inkluderer blant annet Meny, Safari og frittstående butikker som Lerøy Mat i Bergen.

Der hadde daglig leder Hans Karlsen ikke hørt om den farlige kjøttdeigen da BT ringte i firetiden i går. Et kvarter senere hadde Karlsen fjernet all kjøttdeigen fra Rudshøgda.

Informasjonssjef Per Roskifte i Norgesgruppen sier de etter pressekonferansen sendte ut SMS-meldinger til alle butikksjefer.

– Det var melding om rød beredskap, og da skal maten ut så fort som mulig, sier han.

Selv om Gilde legger vekt på at det ikke er funnet noe bakterier i kjøttet, tror Roskifte kilden til barnas sykdom er funnet.

– Når de går så langt at de trekker et så kjent varemerke som Gilde kjøttdeig, tror jeg ikke det er så store diskusjoner på kammerset.

– Gode prognoser

To gutter fra Vestlandet er så langt rammet av det såkalte HUS-syndromet, etter å ha blitt forgiftet av tarmbakterien. Både femåringen fra Bremanger og seksåringen fra Meland er nå utskrevet fra Haukeland Universitetssykehus.

– Prognosene deres er gode, opplyser seksjonsoverlege Damien Brackman ved Barneklinikken.

SCANPIX