TRUDE HAUG

— Jeg er veldig glad i gamle ting, og tenkte at jeg skulle satse på en gammeldags stil hjemme. Men nå er det fullt, sier Grethe Marthinussen. Sammen med den ene av de tre venninnene, Irene Grønnås, tar hun imot oss i en frodig hage ikke så langt fra Akvariet.

I hagegangen står hvite hyller, bord i ulike varianter og en godt synlig pidestall med et svart utstillingsdukkehode på toppen. Lenger oppe er en avdeling for gammeldags husgeråd. Et vaskebrett fra en svunnen tid og noen emaljerte øser ligger fint dandert sammen med en gammel vaskestamp.

Plast er også vakkert

Under partyteltet bak store rododendron og en rosebusk er det et helt lite eldorado for romantiske og ikke minst nostalgiske sjeler. Japanske lakkskrin, en fin gammel juletallerken, et plastspeil med roser på baksiden.

— Ja, se på disse, sier Irene Grønnås, er de ikke fine? Plast kan også være fint, skjønner du. Det er ikke så mange å få av disse, for de går i stykker med tiden. Hun holder opp en lyseblå og en lyserød skål med et nydelig mønster med blomsterranker og dyr.

Venninnene koser seg med de gamle tingene, begge er like glade i det de har samlet, men nok er nok. Og fullt er fullt. De påpeker at tingene også skal ha plass slik at de ikke drukner i hverandres selskap. Da blir de jo ikke sett. Og nå er det tid for litt sirkulasjon i heimen, tydeligvis.

Grethe Marthinussen kommer slepende på en stor sammenleggbar gjesteseng. Denne hadde de nok fått solgt i Oslo, mener hun, men hun er ikke så sikker på bergenserne når det gjelder å sette pris på gamle ting som representerer noe mer enn ren nytteverdi.

Handler nesten alltid brukt

— I Oslo har de et fast bruktmarked på Vestkanttorget, men her i Bergen mangler vi noe tilsvarende, sier Grethe Marthinussen. I to år drev hun bruktbutikk i Neumannsgate på Engen.

— Så dette er en fortsettelse av opphørssalget etter butikken din, da?

— Å nei, dette er ting jeg har samlet gjennom de siste 6-7 årene. Jeg handler brukt over alt. Kjøper nesten aldri noe nytt. Til og med klær kjøper jeg ofte brukt. Du kan finne håndsydde sko. Det er skrekkelig dyrt i butikken, men brukt kan du få det rimelig, som barnesko, for eksempel. Og du kan finne ballkjoler for barn. Dem henger jeg opp til pynt i huset.

Hun henger opp en liten hvit tyllkjole.

— Skal du kvitte deg med den, spør venninnen lett forskrekket. Ja, det skal hun, men bare denne, beroliger bruktentusiasten.

Valper både her og der

Frank Totland Morken har funnet veien til den innholdsrike hagen med Synneva på seks og lillebror Johannes. Synneva har plukket seg ut et serveringsbrett i metall med hundevalper på og en matboks i blikk som også har små søte valper på lokket. Og selv om hun skal begynne på skolen til høsten, så blir nok matboksen litt i minste laget til skolematen, tror pappa Frank.

Han har litt problem med å overtale Johannes til å forlate hagen uten trehjulssykkelen han har forelsket seg i. Men ut må de. Og det må journalist og fotograf også, selv om de koser seg og mimrer aldri så mye. Kanskje tenker Johannes på sykkelen ennå. Da er det fortsatt en sjanse i dag.

VIL HA SYKKEL: Unge Johannes har vondt for å forlate Haugeveien uten trehjulssykkelen han har lagt sin elsk på, men det er ikke alltid det går som barna vil.

Hovedbilde

FOR TINGLETERE: Samle, samle, men sjelden kaste, kan resultere i et pent lite sommerbruktmarked. Grethe Marthinussen er en av venninnene som arrangerte «garasjesalget» på Nordnes.

LOKKEMAT: Skrinet med det fine i.

PÅ REKKE OG RAD: En liten dukkeforsamling.

STORT OG SMÅTT: Kjøkkenutstyr fra før plastens inntog.