Det kan vi forstå, for Hessen ligger sentralt i Tyskland, langt fra havet. Desto mer spennende ble det derfor nede i Kollevåg.

Besøket i Norge er et samarbeidsprosjekt mellom Askøy videregående skole og Bildungswerk Bau, Hessen und Thüringen, et yrkesopplæringssenter i Erfurt. Denne byen er på størrelse med Bergen, opplyser Liv Skipenes.

Hun er språklærer ved Askøy videregående skole og samtidig leder for prosjektet her hjemme.

Skolen i Tyskland har også tatt imot norske elever. Reise og opphold er finansiert gjennom Leonardo da Vinci-midler, en støtteordning for yrkesfagelever betalt av EU.

– Vi lærer etter hvert

På Askøy har de 18-19 år gamle elevene bodd gratis i utleiehytter i seilforeningen, og som takk har de gjort noen jobber i retur. De har laget sittebenker, satt opp en liten hytte for bossortering og laget en kai. Bare dekket på den fikk de ikke tid å gjøre ferdig.

Åtte av elevene har også jobbet et par dager sammen med norske tømrerelever på et nybygg på Askøy.

– Det var for lite. Det har vi skjønt, men det skal vi rette opp til neste gang, sier Liv Skipenes.

– De tolv elevene, og kanskje mest lærerne, var opptatt av at de skulle gjøre gjengjeld for lånet av hyttene. Derfor ble det kanskje litt for mye jobbing i havnen, og litt for lite kontakt mellom disse og norske elever, men vi lærer vi også, legger Liv til.

Internasjonalisering

Gruppen har besøkt Bryggen, Fisketorget, Fantoft stavkirke, Hordamuseet på Stend, Oselvarverkstaden og Gamle Bergen.

– Hva syns dere om Bryggen?

De vrei seg og visste ikke helt hva de skulle svare. Men til slutt kom det:

– Es war alt!

Men de hadde hørt om hanseatene.

Christoffer Schuler på 19 har likt seg godt, og kan tenke seg å jobbe her når utdannelsen er ferdig om to år. I Tyskland er den fireårig for tømrerne.

Også 18 år gamle Martin Kober syns oppholdet var fint, og vil gjerne komme tilbake på ferie.

– Internasjonalisering er viktig i undervisningen vår, sier Liv Skipenes.

– Det utvider elevenes horisont både å reise og treffe andre kulturer, eller som her, å få andre på besøk, legger hun til.

Det kan vi forstå, for dette virket som både greie og reflekterte ungdommer, og de to lærerne var hyggelige og pratsomme og fortalte at de satte stor pris på oppholdet og hadde kost seg.

Fisk og krabber

Ungdommene har lånt båt i seilforeningen, de har fisket og fanget krabber som de har grillet og kokt, forteller lærer Hannes Lengenfeld.

– Vi har hatt det veldig fint i disse tre ukene, og dette er første dagen med skikkelig dårlig vær, forteller han oss.

Da vi traff dem i går var det kaldt ved seilforeningen. Bare fire grader og regn, men likevel hadde noen av ungdommene tatt på seg de tradisjonelle tømrerklærne hjemmefra til ære for oss. Det var nok surt med T-skjorte og vest.

I går avsluttet de oppholdet med en tur ut i havgapet. Da vi snakket med dem tidligere på formiddagen var de selvsagt spent på hvordan det ville bli om bord i en hurtiggående gummibåt. Trøsten var at de skulle få låne trygge og varme overlevingsdrakter.

I dag reiser de hjem med danskebåten. Lærer Hannes Lengenfeld tror det blir en del gynging, men forteller at ingen av dem ble sjøsyke på vei til Norge:

– Det var litt bølger da også, så det går sikkert bra, legger han til.

Vi får bare ønske dem en rolig tur hjem, og velkommen tilbake.

ARBEIDSOMME: Philipp, Daniel, Christian, David, Martin, Fabian, Christopher, David, Maximilian, Willi, Konrad og Ramon i noenlunde riktig rekkefølge har stilt seg opp i bosshytten fire av dem laget i seilforeningen i Kollevåg. Lærer Matthias Lory klarte å lure seg med på bildet, og skjuler to av ungdommene. Men han hadde jo en fin hatt ¿

TRADISJON: Slik skal en ekte tømrer kle seg i Hessen og Thüringen.

ARBEIDSOMME: Philipp, Daniel, Christian, David, Martin, Fabian, Christopher, David, Max-imilian, Willi, Konrad og Ramon i noenlunde riktig rekkefølge har stilt seg opp i bosshytten fire av dem laget i seilforeningen i Kollevåg. Lærer Matthias Lory klarte å lure seg med på bildet, og skjuler to av ungdommene. Men han hadde jo en fin hatt. FOT: ARNE NILSEN
Arne Nilsen
TRADISJON: Slik skal en ekte tømrer kle seg i Hessen og Thüringen. FOTO: ARNE NILSEN
Arne Nilsen