Tommy Lund (31) ble funnet død i Bergen av en overdose heroin 7. mars i fjor. En statistisk feil er årsak til at han ikke kom med i oversikten over overdosedødsfallene i Hordaland politidistrikt i 2010, som BT presenterte for en drøy uke siden. Tallet på overdosedøde i Hordaland er dermed 21 personer i fjor.

Et annerledes barn

Moren til Tommy Lund forteller om en gutt som ikke var helt som andre barn. Tommy begynte å snakke sent, men var ekstremt aktiv helt fra han satt i barnevogn. Stoppet hun på rødt lys, begynte babyen å hyle. Tommy reagerte også veldig på høye lyder. Han kunne ikke å gå i barnebursdager, og hver 17. mai måtte moren ta Tommy med på hytten. Han var svært flink til å male og tegne, og dessuten detaljfiksert. Som fireåring kunne perfeksjonisten tegne et dissestativ helt ned til siste bolt og skrue. Senere, som tenåring, stilte Tommy blant annet ut malerier i Den norske Bank.

Tommy fungerte ikke godt sosialt med andre barn, men likte seg i selskap med voksne. Han var en racer på Playstation og kunne spille dag ut og dag inn.

Ville være som alle andre

Det ble vanskeligere og vanskeligere hjemme. Da Tommy var 11 år, ble både han og den yngre broren plassert på barnevernsinstitusjon. De to var svært nære. Tommy var flink i data, gikk etter hvert på yrkesskole og fikk senere jobb i et datafirma. Men han hadde begynt å drikke, og leiligheten hans ble samlingsplass for utagerende ungdommer i helgene. Tommy mistet etter hvert leiligheten og jobben.

Flere ganger var han innlagt på psykiatriske institusjoner. Han fikk tilbud om en baseleilighet, der han skulle klare seg selv med oppfølging av Bergen kommune. Også her ble det bråk. Igjen måtte Tommy flytte.

Han fikk plass på Myrsæter bo— og rehabiliteringssenter, et tilbud til mennesker med psykiatriske problemer kombinert med rus.

— Tommy var en veldig snill og god gutt, sier Knut-Johan Onarheim, som var hjelpeverge for Tommy i 4-5 år.

— Han var etterrettelig og flink til å rette seg etter det som ble anbefalt. Men Tommy hadde sine problemer, og dessverre tok de overhånd. Hans store skuffelse var at han ikke klarte å leve et normalt liv som alle andre

Speed og heroin

I 2008 skal Tommy ha begynt med speed. Han sa til moren at speeden gjorde det lettere å snakke med andre mennesker. At folk så mer opp til han nå; at han hadde funnet sin livsstil.

Men for å takle nedturene etter å ha tatt speed, tok han etter hvert også heroin og andre narkotiske stoffer.

5. mars i fjor tok han bussen fra Myrsæter. Han skal ha forsvunnet ut vinduet og tatt med seg to av Playstation-maskinene sine og to bæreposer med spill. To dager senere ble han funnet død av en overdose. Trolig hadde han ligget i leiligheten i flere dager. Politiet fant en nøkkel til en oppbevaringsboks på bystasjonen.

Da moren låste opp boksen, fant hun 30 kroner i mynt og en grønn pokerbrikke. Hun fant også bæreposene fulle av spillene Tommy hadde vært så glad i.