— Denne naboen, en godt voksen kar, kom plutselig inn og sa «Huset står i flammer!». Vi fikk panikk, sier Tommy Ludvigsen.

Han fikk en skrekkartet avslutning på kompiskosen lille julaften.

- Store flammer fra taket

I 23-tiden søndag kveld begynte det å brenne i taket på huset han leier i Håvarsvegen i Os.

Verken Tommy eller de to kompisene han hadde på besøk merket noe. De satt i motsatt ende av huset og slappet av med en film.

Det var da naboen, som Tommy ikke kjenner eller kan huske å ha sett før, plutselig dukket opp.

— Det var litt skremmende. Vi ante jo ikke hvor omfattende brann det var og hvor det brant, sier Tommy dagen derpå.

Han og kompisene kom seg på beina og sprang ut. Der kunne de konstatere at det brant godt i taket. Kraftig vind gjorde at brannen tok seg raskt opp.

— Det kom store flammer fra taket på ene siden av husmønet. Flammene ble sterkere jo mer det blåste, forteller 22-åringen.

— Hadde ikke naboen varslet, ville store deler av andre etasje stått i flammer før vi hadde merket noe.

Slokket selv - ut vinduet

Etter å ha summet seg litt, bestemte Tommy seg for å gå inn igjen i huset og gjøre det han kunne for å begrense brannen.

Med sikkerhets- og brannopplæring fra et offshorekurs som ballast, fant han raskt frem til brannslokkingsapparatet i huset og gikk opp i etasjene.

— Jeg hadde merket meg hvor apparatet sto, under en trapp i et rom. Jeg tok det med opp i andre etasje og holdt det ut soveromsvinduet. Så siktet jeg mot flammene og begynte å slokke, forteller 22-åringen.

Han var ikke redd da han gikk inn.

— Jeg var kun opptatt av å slokke så raskt som mulig.

Etter å ha tømt apparatet, gikk Tommy ut igjen for å vente på brannvesenet. Da så han at flammene raskt tok seg opp igjen i den sterke vinden.

- Kan skyldes glo fra fyring

Da brannvesenet kom, fikk de raskt kontroll på brannen. Den ble meldt slokket klokken 00.19 natt til julaften.

En mulig forklaring på brannen er at en glo fra ovnsfyringen i huset har kommet inn under treverket på taket. Det sier varabrannsjef Arne Monsen i Os.

— Det er i hvert fall en mulig forklaring. Det var veldig vind søndag kveld, og de fyrte i ovnen.

Skryter av Tommy

Brannmannen skryter uoppfordret av 22-åringens innsats.

— Heldigvis gikk det bra, og skadene er begrenset til deler av taket. Natt til mandag gikk vi over med varmesøkende kamera og fant ingenting, sier Monsen.

— Det var bra disse guttene tenkte så pass klart at de klarte å få slått ned brannen.

- Litt ekkelt å legge seg

Tommy flyttet inn igjen i huset sitt natt til mandag.

— Jeg og kompisene satte oss ned og pratet gjennom det som hadde skjedd. Etter å ha roet ned litt, gikk jeg rett og la meg. Det var litt ekkelt. Men jeg fikk sove, bedyrer Tommy.

Julaften feirer han hos faren i Os. Men den største gaven fikk han allerede kvelden før: Han har et hus å komme tilbake til etter julefeiringen.

— Og det kan jeg takke den ukjente naboen for. Hvis han skulle lese dette, vil jeg gjerne takke ham for at han reagerte så fort. Hadde det ikke vært for ham, kunne det blitt en mye dårlige jul. Jeg kunne vært husløs nå, sier en takknemlig Tommy.