JON TUFTO

Tidligere fikk vrakene stå i årevis uten at noen kunne gripe inn, men nå gir myndighetene full gass mot forsøplingen av offentlige veier.

Etter en lovendring i fjor sommer kan skiltløse biler taues vekk etter bare 14 dagers parkering.

— Vi får inn mange tips om vrak som står henslengt. Først prøver vi å få tak i eieren, men det er ikke alltid så lett når bilene mangler skilter, sier seksjonsleder Arvid Heggestad i Bergen Parkeringsselskap.

Hvis eieren lar seg oppspore ved hjelp av bilens chassisnummer, får han tilbud om å fjerne bilen og få vrakpanten selv. Ellers blir bilen tauet bort, og taueselskapet får de 1500 kronene. Om ikke eieren melder seg i løpet av kort tid, blir bilen til spiker.

Effektiv rydding

Oppryddingen i byens gater har vært svært effektiv. For et par år siden opplyste parkeringsvakter til BT at flere hundre skiltløse biler sto henslengt rundt omkring i Bergen. I dag skal du lete med lupe for å finne et eneste vrak i sentrale deler av byen.

— Vi begynte i sentrum, der det var størst behov for rydding, og nå jobber vi oss utover i bydelene, sier Heggestad.

De verste problemområdene var Sandviken, Solheimsviken og Landås.

— Inne i selve sentrum er det nå færre biler som hoper seg opp, på grunn av ordningen med boligsoneparkering. Der kan biler taues nesten med en gang skiltene er klippet, sier Heggestad.

Latskap?

Hittil i år har Bergen Parkeringsselskap sørget for tauing av 60 biler, men antallet som er fjernet fra gatene, er langt større.

— De fleste av eierne fjerner bilene selv når vi varsler dem, eller de gir oss tillatelse til å ordne det, sier Heggestad.

— Hvorfor blir vrakene stående så lenge?

— Antakelig fordi det er enkleste løsning for eierne. Hvis ikke bilen er i kjørbar stand, må de fikse tauebil selv, sier han.

Parkeringsselskapet advarer imidlertid folk mot å ta saken i egne hender, dersom de irriterer seg over andres bilvrak i nabolaget.

— Privatpersoner har ikke anledning til å hente og vrake uregistrerte biler. Det er en ganske omstendelig prosess. Når eieren er ukjent, må bilen oppbevares en stund før den kan hogges opp, sier oppsynsmann Bjørn Ulvik til BT.

Siste frist

Hvis du har en skiltløs bil stående på offentlig vei, bør du fjerne den snarest. Allerede i løpet av neste uke skal Bergen Parkeringsselskap ut på ny vrakjakt.

— Eierne har for lengst fått varsel om tauing under vindusviskeren, og nå skal bilene taues vekk, sier han.

SKAL FJERNES: Hvit Colt, Lille Damsgårdsvei<p/>FOTO: ARNE NILSEN
SKAL FJERNES: Grå Toyota, Stokkedalslia<p/>FOTO: ARNE NILSEN
SKAL FJERNES: Grå Saab, Nebbeveien<p/>FOTO: ARNE NILSEN