Denne uken har flere butikker i Fana hatt besøk av det politiet beskriver som velorganiserte barberbladtyver.

— De er gjerne mellom tre og seks stykker som tømmer butikkhyllene for barberblader. Deretter forsvinner alle ut i en ventende bil. Det var nettopp noen på Safari-butikken på Midtun, men de stakk av da de ble overrasket av de ansatte, sier førstebetjent Harald Lekven i Fana-politiet til bt.no fredag ettermiddag.

Overrasket av ansatte

Det var butikkansvarlig Nils Kristian Sakseide i Safari-butikken som kom over de antatte tyvene fredag.

— Vi så to menn som holdt på å lempe barberblader over fra handlekurven til en sekk. Da vi gikk bort til dem slapp de sekken og sa at den ikke var deres, sier han.

Sakseide kontaktet både Safari-butikkens sikkerhetssjef og politiet, men de fem personene forsvant tomhendt fra butikken.

Tusenvis av kroner Assisterende butikksjef Eirik Hausberg på Krambua var ikke like heldig. Der ble hyllene tømt for barberblader for et par dager siden. Hausberg har gått gjennom videoopptakene etter tyveriet.

— Det var fire øst-europeere som gikk og forsynte seg. De byttet vogner seg imellom, stappet varene i sekker og gikk, sier han.

Tyvene forsvant med barberhøvler og barberblader for flere tusen kroner.

— De rasket med seg alt som sto i hyllen. Det er en kjedelig sak, vi må selge en del for å tjene inn igjen tapet, sier Hausberg.

Lett å stjele, lett å selge Nils Kristian Sakseide hos Safari på Midtun regner med at barberbladtyvene tar med seg varene til hjemlandet.

— Det er lett omsettelige varer, og de er ganske dyre i forhold til størrelsen. Det koster gjerne 170-180 kroner for en pakke barberblader, sier han.

Butikken på Midtun prøvde en periode å selge barberblader via Vensafe-automat, på samme måte som sigaretter, men det førte til at salget stupte.

— Vi må nok vurdere det igjen. Vi skal i hvert fall flytte dem til et mer synlig sted, sier Sakseide.

Kommer og går - Dette er tidvis et problem, men vi har ikke sett noe til det i sentrum det siste halvåret, sier Siri Doksæter, leder ved tyveriavsnittet i Hordaland politidistrikt.

Hun regner også med at tyvene tar med seg varene til hjemlandet for å omsette dem der.

— Vi har tatt noen omreisende for slike tyverier, men ikke i år. Vi ser det ikke som et varig problem, det kommer av og til, sier Doksæter.

Videoovervåking