På Sprek og Blid på Straume benytter man i dag fingeravtrykk for å kontrollere at medlemskortet tilhører deg. Personvernnemnda har ingen innsigelser mot praksisen, skriver Vestnytt.

Datatilsynet er derimot fortsatt skeptiske til at private aktører ønsker fingeravtrykkene dine.

Senterleder Eirik Lillebø er godt fornøyd med at Personvernnemnda støtter teknologien de tar i bruk.

— Det er en trygg metode. Om en har kort og kode, kan noen finne kortet, få tak i koden og misbruke kortet. Med fingeravtrykk blir ikke slikt mulig, sier Lillebø til Vestnytt.

Kun politiet

Det var Personvernnemndas omgjøring av Datatilsynets negative innstilling til treningssenterkjenden Fitness24Seven bruk av fingeravtrykk, som la grunnlaget for andre treningssentres kunne benytte seg av biometriske løsninger.

— Vilkårene for å bruke fingeravtrykk er at fingeravtrykket ikke registreres i sin helhet, kun som punktmønster. Punktmønsteret skal bare brukes til å autentisere at innehaveren av treningskortet er den som bruker kortet, sier Rannveig Bakke Tvedten, juridisk rådgiver i Datatilsynet til BT.

- Det vil egentlig si at?

— Så lenge aktørene ikke lagrer fingeravtrykk i eget register er det praksis som ser ut til å bli godkjent. Det er kun politiet som får ha fingeravtrykkregister, sier Bakke Tvedten.

Bruken av fingeravtrykk øker

— Fingeravtrykk har foreløpig liten utbredelse i Norge, men vi ser at fingeravtrykk, og andre biometriske løsninger i økende grad vil bli tatt i bruk. Dette gjelder for eksempel til ulike typer innlogging, betalingskort og lignende, sier Bakke Tvedten.

- Hvorfor bør man være bekymret når fingeravtrykk innsamles?

— Problemet oppstår hvis fingeravtrykk kommer på avveie. Fingeravtrykk er nå som identifiserer deg unikt, som personnummeret ditt. Butikkene kan ikke tillates å samle uhindret inn sensitive opplysninger om kundene sine. Nødvendige opplysninger er ikke personnummer, fingeravtrykk eller vårt DNA, sier Bakke Tvedten.

Datatilsynet lover nå å klargjøre arbeidet.

— Datatilsynet vil derfor i løpet av kommende år sørge for å komme med nærmere veiledning om hva som er rammene for lovlig bruk av biometri etter dagens regelverk, og de avgjørelsene Personvernnemnda har fattet, sier Bakke Tvedten.

SATSER STORT: Sprek og Blid på Straume har en spinningssal med 110 sykler.
Sprek og Blid