ELISABETH LANGELAND MATRE

KRISTINE HOLMELID

KARI PEDERSEN

GIDSKE STARK (foto)

23. juni 2003 sendte Ladegården barnehage søknad til Bergen kommune om å få utvide driften fra to til tre etasjer. Da stod de 130 kvadratmeter store lokalene i kjelleretasjen tomme. Det gjør de fremdeles.

Det endelige svaret fra BBE (Bergen Bygg og Eiendom KF), som eier lokalene, lar vente på seg.

— Jeg synes det er merkelig at kommunen bruker så lang tid på utvidelsessøknaden i en tid der barnehagekøene er så lange, sier Trine Samuelsberg. Hun er daglig leder i Stiftelsen Husmødrenes Barnehager, som driver Ladegården barnehage.

- Enormt trykk

Flagget vaier friskt på husveggen i Ladegården. En av jentene fyller fire år, og det må selvsagt feires.

— Vi har det kjekt her. Huset er stort og flott, og det er mange muligheter i nærmiljøet, sier pedagogisk leder Aldis Iversen. Hun og de andre ansatte får stadig henvendelser fra fortvilte foreldre som ønsker plass til sine håpefulle. Rundt 100 barn står for tiden på barnehagens venteliste, og per i dag er det plass til 37, og selvsagt fullt.

— Trykket her i Bergenhus er enormt, forteller Iversen. Hun skulle gjerne sett at de kunne tilby flere barn plass.

2000 barn står uten barnehageplass i Bergen til høsten.

Helt siden det ble bygget i 1886, har det gule murhuset i Sandviken rommet barnehager. Det begynte med «graut-asylet for nordre bydeler», og siden har det gått slag i slag. Ladegårdsgjengen forbereder for tiden en storslagen 120-årsfeiring utpå nyåret.

Lokalene forfaller

Inntil for to år siden bodde konen til en tidligere vaktmester i kjellerleiligheten, men da hun døde, ble lokalene tomme. Barnehagen søkte raskt om å utvide, og har purret på kommunen i to år uten hell.

— Jo lengre lokalene står tomme, jo dårligere forfatning blir de i, påpeker Samuelsberg.

Det 120 år gamle huset er generelt i dårlig stand, mener de ansatte. Maling skaller av og takstein faller ned.

— Det er bekymringsverdig. Kommunen har ikke råd til å rette opp skadene, og når taket begynner å falle ned, kan barn bli skadet, sier Samuelsberg.

Stiftelsen Husmødrenes Barnehager ønsker å kjøpe bygget, men BBE har ikke bestemt seg for om de skal selge eller fortsette å leie det ut.

«Vil behandle raskt»

Forvaltningssjef i Bergen Bygg og Eiendom KF (BBE), Merete Stangeland, beklager at saksbehandlingen har tatt tid.

— Vi er positive til at lokalene skal kunne benyttes til barnehagedrift, men mangler en avklaring av leieforholdene, sier Stangeland.

— Hva er det som må avklares?

— Vurderingen hos oss er enkel. Men det er en del offentlige godkjenninger som må på plass, sier Stangeland.

Men Ladegården barnehage har for lengst fått godkjenning både fra Arbeidstilsynet og helsevernetaten.

— Når det gjelder Ladegården, håper vi på å få til en avklaring rimelig snart, lover Stangeland. Noe konkret tidspunkt våger hun ikke å komme med.

BBE har for tiden mange saker som gjelder arbeid med tilrettelegging for barnehageutbygging i kommunal og privat regi. Nøyaktig hvor mange søknader har ikke Stangeland tall på, men hun opplyser at det dreier seg mest om nyetableringer.

— Barnehageutbygging er et område som er prioritert, sier Stangeland.

Så får vi se, da, om Ladegården får svar før 120-årsjubileet neste år.