To arbeidsgivere er i Fjordane tingrett dømt til henholdsvis tre og to måneders fengsel, etter at en 24 år gammel dykker ansatt i firmaet deres mistet livet i en arbeidsulykke.

Det var i desember i 2012 at Tomas Lekeckas fra Litauen omkom under et arbeidsdykk i Hyllestad i Sogn og Fjordane. Den unge mannen jobbet ved merder tilhørende Marine Harvest utenfor Tveit i Bøfjorden, da han gikk tom for luft.

Både daglig leder og styreleder fra firmaet Sunnfjord Dykkerservice AS er nå domfelt for 13 brudd på arbeidsmiljøloven.

Vil vurdere anke

Daglig leder for firmaet erkjente i retten straffskyld for mer enn halvparten av de 14 punktene i tiltalen, og er nå dømt til tre måneders fengsel.

— Halvparten av dette er betinget. Det er omtrent som forventet, med tanke på at han erkjente flere av punktene, sier hans forsvarer, Per Kjetil Stautland. Mannen er også idømt 20.000 kroner i saksomkostninger.

I den 82 sider lange dommen blir det slått fast at daglig leders overtredelser både har og kunne medført alvorlig fare for liv, og at han har handlet uaktsomt.

Advokaten mener likevel tre måneder i utgangspunktet er for strengt, men sier at det på nåværende tidspunkt ikke er avgjort hvorvidt saken skal ankes eller ikke.

600.000 kroner i bot

Styrelederen erkjente på sin side ikke straffskyld i saken. Han er likevel dømt til 60 dagers fengsel, hvorav halvparten er betinget. I tillegg er han idømt 20.000 kroner i saksomkostninger.

— Min klient tar dommen tungt. Men det er for tidlig å si noe om det er aktuelt å anke enda, sier Paul Inge Angelshaug, som er forsvarer for styrelederen.

I tillegg til fengselsstraffen for de to, er selskapet idømt 600.000 kroner i foretaksstraff, og må i likhet med lederne betale 20.000 i saksomkostninger.

Erstatningen til de pårørende er allerede avgjort på et tidligere tidspunkt.