Det var under festen for de skotske gjester i Det Glade Bergen om kvelden 17. mai, at «Tom The Gun», skarpskytteren på Edinburgh Castle, fridde til sin Joyce.

Vel å merke med solid bergensk støtteapparat, blant annet tidligere Glade Bergen-formann Erik Andersen..

— Thomas spurte meg i all hemmelighet om jeg kunne tenke meg å målbære frieriet hans under festmiddagen om kvelden, forteller en humrende Andersen, en av de glade bergensere.

Frem til bordsetet var 17. mai-frieriet derfor en godt bevart hemmelighet mellom Gunner MacKay og Erik Andersen.

Og innvidde Helge Sognnæs, som løp til sin blomsterbutikk i Bergen Storsenter og fikk bundet en bukett som kunne sømme seg et skotsk sjokkfrieri på norsk jord.

— Det var ikke fritt for at forsamlingen ble både overrasket og rørt over frieriet alle ble vitner til, forteller Andersen, fremdeles litt bergtatt av begivenheten.

Han forteller at MacKay, som har vært District Gunner i Edinburgh i 25 år, og kjæresten Joyce Mills har kjent hverandre i et års tid.

Hun var med i det skotske følget som 16. mai kom til Bergen etter invitasjon fra Det Glade Bergen, en gjenvisitt for gjestfrihet bergenserne har opplevd i Skottland de siste årene.

I skotske aviser har både toktet til Bergen og frieriet i «The Spiritual Guild of Bergen» fått stor oppmerksomhet.

Som forlovelsesgave fra Det Glade Bergen fikk det skotske paret en antikk kanon, ca en halv meter lang, til en verdi av 20-30.000 kroner, overrakt av Damsgård Kulturhistoriske Forenings Roger Iversen.

— Og til neste år ønsker paret å gifte seg i Bergen, forteller Andersen. Da må bryllupsgaven bli en kanon i fullformat.

GIFTER SEG: Skotske Joyce Mills og Thomas MacKay forlovet seg i Bergen 17. mai - til neste år kommer de tilbake for å gifte seg her.
Foto: Magne Åhjem