Politiet i Hordaland bruker store ressurser på å oppklare brekket mot gullsmedforretningen Aseco på Åsane storsenter.

I tillegg til etterforskerne på Bergen nord politistasjon, er også politidistriktets etterforskningsgruppe mot mobile vinningskriminelle (MVK-gruppen) satt inn.— Vi jobber med å sammenlikne fremgangsmåte, spor på åstedet, og andre trekk ved innbruddet opp mot liknende hendelser, sier politioverbetjent Johannes Råen, som er leder for MVK-gruppen.

Hamret løs med slegge

Etterforskerne går nå gjennom de elleve gullsmed-brekkene i Sør-Norge i 2012, og er spesielt opptatt av en serie med innbrudd som skjedde i fjor høst.

— Det er ikke nødvendigvis snakk om et organisert nettverk, men i alle fall en løsere gruppering eller et eget miljø som har spesialisert seg på denen type kriminalitet, sier politioverbetjent Råen.

Overvåkingsvideoen øverst i artikkelen viser hvordan

tyvene hamret seg inn hos gullsmeden gjennom et utstillingsmonter.

Bildene fra overvåkingskameraene viser at det var tre gjerningsmenn som tok seg inn i forretningen. Trolig sto en eller flere personer vakt utenfor. Ofte har slike bander en dedikert sjåfør som sitter klar i bilen.

— Vi opplever at de som driver med dette ofte er fra Polen eller Litauen. Ved et innbrudd på Østlandet var det personer fra Chile som sto bak, sier Råen.

Vet ikke hva som er stjålet

Gullsmedforretningen har ennå ikke fått kontroll over hva som mangler av varebeholdningen.

— Vi holder på med å gjennomgå listene våre. Det vil ennå ta et par dager, sier daglig leder Lars Kronstad.

Etterforskningsleder Marit Hanson ved Bergen nord politistasjon legger imidlertid ikke skjul på at det trolig dreier seg om store verdier. Hun sier at det er kommet inn en rekke interessante tips fra publikum.

— Tipsene dreier seg både om personer og kjøretøyer. Derfor har vi et håp om at vi skal finne tyvegodset igjen, sier etterforskningsleder Marit Hanson ved Bergen nord politistasjon.