Politiet gikk til aksjon torsdag morgen etter tips om ulovlige arbeidsforhold ved slakteriet nord i Rogaland.

Blant de tolv personene som ble innbrakt til Haugesund ved 17.30-tiden, er folk som har vært savnet fra asylmottak i lang tid.

Ukjent identitet

— Andre er innbrakt fordi de ikke hadde de nødvendige papirene i orden. Vi har ennå ikke fastslått identiteten til alle, sier operasjonsleder Arne Bringsvor ved Haugalandet og Sunnhordland politidistrikt til bt.no.

Saken etterforskes nå av politiets utlendingskontor i Haugesund. Etterforskningen vil bringe på det rene om ledelsen ved slakteriet har ansatt utlendingene vel vitende om at de manglet arbeidstillatelse.

De tolv utlendingene må tilbringe natten i politiets varetekt, og avhøres i løpet av kvelden torsdag.

Hvilke arbeidsoppgaver de tolv har hatt ved slakteriet, er ennå uklart.

— Vi vet ikke om de jobbet med slakting, pakking eller andre ting, sier Bringsvor.

- Hadde skattekort

Daglig leder Svein Fatland ved slakteriet sier til NTB at alle de tolv hadde papirene i orden da de ble ansatt.

— De hadde skattekort og arbeidstillatelse, og flere av dem er formidlet til oss gjennom Aetat. Så lenge de er i asylmottak og saken deres er under behandling er det en fordel at de kommer i arbeid. Men det som er skjedd her er at oppholds- og arbeidstillatelsene er utløpt uten at vi har fått beskjed. Politiet burde gitt oss beskjed om dette. Vi er ikke interessert i å gjøre noe ulovlig, sier Fatland til nyhetsbyrået.

De fleste av de tolv som ble pågrepet, har fått avslag på sine asylsøknader og vil trolig bli utvist fra landet.


Fakta om slakteriet

  • Fatland har fire slakterier i Norge, hvorav avdelingen i Ølen er det største, ifølge selskapets hjemmeside. Her ligger også konsernadministrasjonen.
  • Selskapet produserer merkevaren Skjeggerød, som selges i norske dagligvarebutikker.
  • Etter at Fatland Bergen ble lagt ned i begynnelsen av 2001, har slaktemengden i Ølen økt, og slakteriet henter nå slakt fra Hjelmeland i sør, Karmøy i vest, Telemark i øst og til Voss i nord, ifølge hjemmesiden.
  • Dyrene som slaktes i Ølen, er storfe, gris og sau/lam. Anlegget har også en produksjonsavdeling der all kjøttdeigen i konsernet lages, i tillegg til kakeprodukter, snitzel og andre kjøttvarer.
  • Fatland har hatt virksomhet i Ølen siden 1974. Slakteriet er siden blitt bygget ut og modernisert.
<b>NEKTER SKYLD:</b> Ifølge daglig leder Svein Fatland hadde alle de tolv utlendingene papirene i orden da de ble ansatt.
Einar Aarre (Arkiv)